Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya davet edilmediği için çok kutupluluk yanlısı ülkelerin katılmadığı Ukrayna Barış Zirvesi, İsviçre’de başlıyor

Rusya davet edilmediği için çok kutupluluk yanlısı ülkelerin katılmadığı Ukrayna Barış Zirvesi, İsviçre'de başlıyor


– Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in barış planına destek toplamak amacıyla düzenlenen konferans, “tarafsız ülke” statüsündeki İsviçre’de bugün başlıyor. Rusya’nın davet edilmediği Ukrayna Barış Zirvesi’ne 160’dan fazla ülke ve kuruluş çağrıldı, 92 ülke ve 8 kuruluş katılmayı taahhüt etti.

Savaşın diğer tarafı Rusya davet edilmediği için Çin daveti kabul etmezken, Küresel Güney ülkelerinin çoğu katılmama ya da düşük düzeyde katılma tavrı aldı. Dolayısıyla Batı’nın Rusya’yı tecrit edip baskı altına alma hedefi boşa düştü.

LULA: RUSYA OLMADAN MÜZAKERE OLMAZ

Katılmayacak liderlerden biri olan Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd’e “Rusya olmadan müzakere olmaz” hatırlatmasını yaptı.

Konferansta Türkiye’yi temsil edecek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da tüm tarafların katıldığı bir zirvenin daha fazla sonuç doğuracağını vurgulaması bekleniyor.

ÇİN UKDESİ: NEDEN KATILMADI?

Ukraynalı yetkililer gibi ABD’li yetkililer de Çin’in katılmamasına tepki gösterdi. ABD’nin Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık silah vererek, AB’yi de aynısını yapmaya zorlayarak savaşın uzamasına, Ukrayna’nın daha fazla toprak ve insan kaybetmesine neden olduğuna değinmeyen bir yetkili, Pekin’e “Egemenliğin, toprak bütünlüğünün ve bu ilkelerin güçlü savunucusu olduklarını iddia ediyorlar, ama destekledikleri Rusya’nın bu ilkeleri ihlal etmesine izin veriyorlar” diye çıkıştı.

Daha önce Çin Dışişleri Bakanlığı, konferansa itirazlarını “Çin, uluslararası bir barış konferansının hem Rusya hem de Ukrayna tarafından tanınması, tüm tarafların eşit katılımıyla desteklenmesi ve tüm barış önerilerinin adil ve eşit şekilde tartışılması gerektiğinde her zaman ısrar etti” diye açıklamıştı.

BİDEN YARDIMCISINI GÖNDERDİ

Ukrayna Barış Zirvesi’ne Britanya, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya lider düzeyinde katılacak. Ancak geçen hafta Normandiya çıkarması yıldönümü törenleri için Fransa, önceki gün ve dün G7 zirvesi için İtalya’da bulunan ABD Başkanı Joe Biden, konferansa bizzat katılmak yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ı gönderdi.

ABD’li yetkililere göre konferansta sadece birkaç saat kalıp Zelenskiy ile poz verecek Harris, konuşmasında “Ukrayna’daki savaşın sonucunun tüm dünyayı etkileyen bir mesele olduğu” vurgusunu yapacak. ABD Başkan Yardımcısı, “Rus işgalinin BM Şartı’nın temel ilkelerini ihlal ettiği ve Ukrayna’nın egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği” fikrine azami sayıda ülkenin desteğini toplamaya çalışacak.

G7’DEN BATI FİNANSAL SİSTEMİ İÇİN EMSAL KARAR

Öncesinde G7 zirvesinde, Rusya’nın dondurulan varlıklarının faizinden elde edilen gelirle Ukrayna’ya yıl sonuna kadar 50 milyar dolarlık kredi verilmesi kararlaştırılırken, ABD ve Britanya’nın açıkladığı yeni yaptırımlarda Moskova Borsası ve bağlı kuruluşların da hedef alınması dikkat çekti.

PUTİN’DEN DERHAL ATEŞKES TEKLİFİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna’yla ateşkes ve müzakere için şartlarını açıkladı: Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya girmesinin ardından Rusya’ya bağlanan Donetsk ile Lugansk (Donbass) ve Zaporojye, Herson bölgelerinden Ukrayna güçlerinin tamamen çekilmesi ve Kiev’in NATO’ya katılım planlarından resmen vazgeçmesi.

ZELENSKİY’İN PLANI NE?

Putin’in teklifini “absürt ve kabul edilemez” diye reddeden Zelenskiy yönetiminin 10 maddeli planı, Kiev’in Ukrayna’ya ait ilan ettiği bölgelerden Rusya’nın tamamen çekilmesi, Ukrayna’nın yeniden inşası için Rusya’nın tazminat ödemesi (G7 zirvesinde bunun için 500 milyar dolara yakın bir fatura çıkarıldı), Rusya liderliğinin uluslararası mahkemede yargılanmasını içeriyor.

SCHOLZ: G7’DE PUTİN’İN TEKLİFİNİ ELE ALMADIK

İtalya’dan İsviçre’ye geçerken basına konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, G7 liderlerinin ciddi olmadığını bildiklerinden Putin’in teklifini aralarında tartışmadıklarını söyledi. Teklifin amacının dikkati İsviçre’deki konferanstan başka yöne çekmek olduğunu dile getiren Scholz, “Herkes bunun ciddi bir öneri olmadığını, İsviçre’deki barış konferansıyla ilgili olduğunu biliyor” dedi.

‘TAKİP KONFERANSINDA RUSYA’NIN DA HAZIR BULUNMASI LAZIM’

Ancak İsviçre’deki konferansa ilişkin beklentileri düşük tutmak gerektiği mesajını veren Şansölye, bunun bir takip konferansının temellerinin atılmasıyla ilgili olduğunu, takip konferansında Rusya’nın da hazır bulunması gerektiğini söyledi. “İşte bu yüzden bu diplomatik bir bitki ve şimdi suluyoruz ki, daha sonra büyüsün” dedi.

SONUÇ BİLDİRİSİNDE RUSYA İÇİN ‘SALDIRGAN TARAF’ DENİLECEK

Reuters’e konuşan İsviçre’deki konferansla ilgili kaynaklar, iki gün sürecek görüşmelerde gıda güvenliği, nükleer güvenlik ve seyrüsefer özgürlüğü gibi savaşın tetiklediği daha geniş endişelerin de ele alınacağını belirtirken, sonuç bildirisi taslağının Rusya’yı “çatışmanın saldırganı” olarak tanımladığını aktardı. (Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version