Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

RSF | Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Direktörü Christophe Deloire hayatını kaybetti

RSF | Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Direktörü Christophe Deloire hayatını kaybetti


STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

12 yıldır Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün başkanlığını yürüten Christophe Deloire, Cumartesi günü 53 yaşında beyin tümörü nedeniyle hayatını kaybetti.

RSF Genel Direktörü Christophe Deloire, geç fark edilen beyin tümörü sebebiyle hayatını kaybetti. 53 yaşındfaki gazeteci birkaç haftadır yaşam mücadelesi veriyordu. Deloire, 12 yıldır başında bulunduğu RSF’in uluslararası bir otorite haline dönüşmesinde önemli bir rol oynamıştı.

RSF Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci Pierre Haski, “Christophe Deloire bilgi edinme hakkı için çok önemli bir dönemde örgüte liderlik etti. Bu temel hakkın savunulmasına önemli katkılar yaptı” diyerek Deloire’ı andı.

Christophe Deloire uluslararası alanda, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesi ve Rusya’da basın özgürlüğüne yönelik saldırılar da dahil olmak üzere önemli konulara müdahil olmuştu.

Christophe Deloire gazetecilere yönelik şiddet olaylarındaki artış konusunda düzenli olarak uyarılarda bulunuyordu.

Christophe Deloire RSF’nin başına geçmeden önce 2008-2012 yılları arasında Paris’te Centre de Formation des Journalistes’i (CFJ) yönetti. Ayrıca 1998-2007 yılları arasında Le Point dergisi için çalıştı.

2004 yılında gazeteci Christophe Dubois ile birlikte kaleme aldığı “Les islamistes sont déjà là” (Albin Michel) adlı araştırmayı yayınladı. 2006 yılında yine Christophe Dubois ile birlikte Fransız siyasetinde cinsellik üzerine “Sexus Politicus” adlı kitabı yayınladı.

1985 yılında Fransa’da dört gazeteci tarafından kurulan RSF, yıllar içinde dünya çapında basın özgürlüğü ve haber alma hakkının öncüsü haline geldi.

Merkezi Paris’te bulunan STK, 10 farklı şehirdeki ofisleri ve yaklaşık 130 ülkedeki muhabirleriyle her kıtada faaliyet gösteriyor. RSF, gazetecilere gerekli durumlarda sağladığı yardımlarla büyük kolaylık sağlıyor.

RSF 2002 yılından bu yana 180 ülkede gazetecilere karşı işlenen ihlallere ilişkin yıllık bir rapor yayınlıyor. “Dünya basın özgürlüğü endeksi” olarak bilinen rapor, birçok medya ve uluslararası kurum için en önemli ölçütlerden biri olarak görülüyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version