Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin’den dolar, BRICS, Ukrayna ile barış görüşmeleri ve nükleer silahlar hakkında kritik mesajlar

Putin'den dolar, BRICS, Ukrayna ile barış görüşmeleri ve nükleer silahlar hakkında kritik mesajlar


– Batı’nın Ukrayna’da yeni hamleler yaptığı dönemde prestijli St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) konuşma yapıp soruları yanıtlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kritik mesajlar verdi:

▪️ Egemenliklerini güçlendirmek için ülkeler arasında gerçek bir yarış olduğunu görüyoruz. Hem de devlet, değer-kültür ve ekonomik olmak üzere üç temel düzeyde.

▪️ Aynı zamanda yakın zamana dek küresel kalkınmanın lideri olan ülkeler, iyi kötü her yolu kullanarak geçici hegemonyalarını sürdürmeye çalışıyor. Bir ülkenin veya bir kişinin konumlarını korumaya ve güçlendirmeye çalışması olağandışı bir şey değil. Bunu başarmak için adil olmayan yöntemler kullanmak kötü, adil araçlar kullanmak ise iyi.

▪️ Küresel finans piyasasındaki tekel konumunu istismar eden ABD’nin dünya ekonomisine 54.3 trilyon dolar borcu var.

‘ABD DOLARI SİLAH OLARAK KULLANIRKEN KENDİ AYAĞINA SIKIYOR’

▪️ ABD ekonomisinin küçülmesi ve dünya ekonomisindeki payının daralmasından ötürü dünya ekonomisinin ve finansının çok kutuplu sisteme doğru ilerlemesi son derece doğal.

▪️ Bugünün ABD yetkilileri, modern çılgınlar, kendi büyüklüklerinin aletlerini yok ediyorlar. Dolar, bugün ABD’nin büyüklüğünün birkaç aracından biri. Küresel ekonomik oyuncuları dolardan uzaklaştırıyorlar. Batılı ödeme sistemlerine güven, bizzat Batı tarafından baltalandı.

DOLARSIZLAŞMA VE BRICS

▪️ Yabancı ortaklarımızla birlikte BRICS çerçevesi dahil olmak üzere dış ticaret anlaşmalarında ulusal para birimlerinin kullanımını artıracağız, bu tür operasyonların güvenliğini ve verimliliğini artıracağız. Siyasi baskıya, istismara ve yaptırımlar yoluyla dış müdahalelere karşı bağışık olacak bağımsız bir ödeme sistemi oluşturmak için çalışıyoruz.

▪️ BRICS, yeni üye ülkeler açısından büyük bir potansiyele sahip.

▪️ Rusya, yaptırımlara rağmen küresel ticaretin önemli katılımcılarından biri olmaya devam ediyor.

▪️ Dost ülkeler, Rusya’nın ticaret cirosunun dörtte üçünü oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine dikkat çekmeliyiz. Onlar, küresel ekonominin geleceğini tayin edecek. Bugün itibarıyla ticaret hacmimizin 4’te 3’ünü onlar oluşturuyor.

▪️ Rusya, diğer ülkelerle ulusal para birimleri üzerinden sözleşme imzalıyor. Rusya’nın ihracatında dost olmayan ülkelerin ‘zehirli’ para birimlerinin payı yarı yarıya azaldı.

‘DÜNYANIN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK EKONOMİSİ HALİNE GELDİK’

▪️ Dünya Bankası’na göre Rusya, alım gücü paritesi açısından Japonya ve Almanya’yı geçerek dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldi, ancak istikrarlı büyümeyi daha fazla garanti altına alması gerekiyor.

▪️ Rusya, diğer ülkelere tam ölçekli ve tam döngülü teknolojik ortaklık sunmaya hazır.

▪️ Kuzey Denizi Rotası ile ulaşım gelecekte 150 milyon tona çıkabilir.

▪️ Rusya silahlı kuvvetlerinde hızlı şekilde yüksek oranda teknolojik yenilenmeye ihtiyacı var. Ülkemiz için en önemli, belirleyici konu budur.

‘AVRUPA AYAĞINI DENK ALSIN’

▪️ Rusya, nükleer silah kullanımı konusunda güç gösterisiyle tehditte bulunuyor değil.

▪️ Rusya ve ABD’nin aksine Avrupa nükleer saldırılara karşı savunmasız. ABD kendi silahlarını getirse bile, Avrupa kıtasında olduğundan çok daha fazlasına (taktik nükleer silahlara) sahibiz.”

▪️ (Rusya ile Avrupa ülkelerinin birbirlerine taktik nükleer silahlarla saldırması durumunda) ABD devreye girecek ve stratejik silahlarını kullanacak mı? Bundan gerçekten şüpheliyim. Ama umarım bu asla olmaz.

‘NÜKLEER SİLAH KULLANMAMIZA ŞİMDİLİK GEREK YOK’

▪️ Ukrayna’da zafer kazanmak için nükleer silah kullanmamıza gerek yok.

▪️ Rusya, nükleer silahları ancak istisnai durumlarda kullanabilir, ancak henüz böyle bir durum yaşanmadı.

▪️ Rusya’nın nükleer doktrini canlı bir araçtır ve gerektiğinde revize edilebilir.

▪️ Rusya, nükleer silah testi yapabilir, ancak şu aşamada buna gerek görmüyor.

▪️ Rusya, hiçbir zaman nükleer gerilimi tırmandırma söylemi başlatmadı.

▪️ Herkesten nükleer silah kullanma ihtimalinden boşuna bahsetmemelerini rica ediyorum.

UKRAYNA’YI SİLAHLANDIRANLARA UYARI

▪️ Ukrayna’ya silah sağlayan ve bunların bizim topraklarımızda kullanılmasını teşvik eden ülkelerin baskısı altındaki ülkelere veya tüzel kişilere yüksek isabetli konvansiyonel silah verme hakkımızı saklı tutuyoruz. Yarın bunları tedarik etmeye başlayacağımızı söylemeye hazır değilim.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ İÇİN RUSYA’NIN ŞARTLARI

▪️ Ukrayna anayasasının kısa bir analizi, mevcut Ukrayna makamlarının meşruiyetini kaybettiğini gösteriyor. Görünüşe göre iktidarın gasp edilmesiyle karşı karşıyayız.

▪️ Bütün silahlı çatışmalar barış görüşmeleriyle sona erer.

▪️ Görüşmeye hazırız, ama önce Minsk’te, sonra İstanbul’da görüştüğümüz şartlarla, uydurma şartlarla değil. Ancak İstanbul (taslak anlaşmaları) esas alınsa bile bugünün gerçekliğini dikkate almamız gerekiyor.

▪️ Askeri seferberlik gereksiz ve biz bunu planlamıyoruz. (Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version