Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Şenol Babuşçu, tane tane anlattı; yabancılar Carry Trade ile nasıl para kazanıyor?

Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 50’de sabit tuttu


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) swap hariç net rezervleri ilk kez pozitif bölgeye geçti. Son 2 ayda swap hariç net rezervler 67 milyar dolar artış kaydetti. Peki bu para nereden ve ne için geliyor?

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sıcak paranın Türkiye ekonomisine maliyetini değerlendirirken, Merkez Bankası rezervlerindeki artışın tamamının yabancı sermaye girişinden kaynaklanmadığını anlattı. Cumhuriyet TV’ye konuşan Babuşcu, son dönemdeki rezerv artışının sadece 25 milyar dolarlık kısmının sıcak para girişinden geldiğini belirtti. Sıcak paranın maliyetinin tahmin edilenden daha düşük olabileceğini belirtti.

Bu durumun kalıcı olmayabileceği konusunda uyarılarda bulunan Babuşcu, “Yatırımcı algısındaki herhangi bir değişiklik, sıcak paranın hızlıca geri çekilmesine ve döviz kurunda dalgalanmalara yol açabilir. Makroekonomik istikrarın korunmasının ve yatırımcı güveninin artırılmasının sıcak para girişinin sürdürülebilir olması için kritik önem taşıyor.” diye konuştu. Prof. Dr. Babuşcu, Carry Trade işlemlerinden nasıl para kazanıldığını ise şöyle örneklendirdi:

Babuşcu, dolar/TL kurunun yıl sonu itibariyle 38 lira civarında oluşacağını tahmin etti. Merkez Bankası’nın spesifik bir döviz kuru hedefi olmadığını belirterek, “Merkez Bankası’nın bu şekilde bir hedefi yok ama benim tahminim dolar kuru yıl sonu itibariyle 38 lira civarında oluşacak. 40 lira seviyesine ulaşma olasılığı ise oldukça düşük.” diye konuştu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version