Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Özel sektör öğretmenlerinin talepleri neler?


RIHA – Asgari ücretin altında ücret aldıklarını aktaran Özel Sektör Öğretmenleri’nden Yunus Emre Görgün, taban maaşlarının belirlenmesi ve özel sektörün denetlenmesini istediklerini belirtti. 

 

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) için bu hafta Meclis’te görüşmeler başlayacak. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası), geçtiğimiz hafta ÖMK görüşmeleri gerçekleşene kadar “direniş haftası” şiarıyla eylemde olacaklarını belirterek eylem başlattı. Emekçiler, taban maaş uygulamasının geri getirilmesi talebiyle 26 Mayıs’tan bu yana Meclis Parkı’nda oturma eylemi yapıyor. 

 

Riha’da da Eğitim Müdürlüğü önünde eylem gerçekleşiyor. Buradaki eyleme katılanlardan bir olan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İl Temsilcisi Yunus Emre Görgün, özel sektör öğretmenlerinin yaşadıkları temel problemlerin 2014’te başladığını kaydetti. Görgün, “2014’te var olan bir Özel Öğretim Kanunu ve o kanun içerisinde yazan özel sektörde çalışan bir öğretmenin MEB’de çalışan bir öğretmenden aşağıda bir ücret alamayacağı maddesinin kaldırılması. Aslında bütün problem bundan sonra başladı” diye belirtti. 

 

‘YAŞADIĞIMIZ MOBBİNG BİZİ BURAYA GETİRDİ’ 

 

Ücret sorununun 2014’ten sonra giderek arttığını ifade eden Görgün, yaşanan bazı usulsüzlükleri şöyle anlattı: “Ücret sorunu katlanarak arttı. Örneğin resmiyette asgari ücret vermiş gibi gösterip onu bankaya yatırarak daha sonra asgari ücretin altında kalacak parayı elden geri almalar gibi. Asgari ücretle yaşamanın bile zor olduğu koşullar var ülkede. Böyle bir ortamda geçinemeyen öğretmenler, bir de 10 aylık çalışma sürelerine zorlanıyor. Normalde Özel Öğretim Kurumları Kanununda 1 yılın altında belirli süreli sözleşmelerde insanları çalıştıramıyorsunuz. Ancak hala bunu öğretmene dayatan Haziran’dan sonra 2 ay maaş vermeme durumu devam ediyor. Bir de sigorta yatırmalarda yaşattıkları problemler. Yaşadığımız mobbing bizleri buraya getirdi. Patronların tutumu ve sistemin de buna müsaade etmesiyle durum yıllar içerisinde bu hale geldi. Haklarımızı aramaya çalıştığımızda bile çok farklı mobbinglerle karşı karşıya kalıyoruz. Bunu onlar oluşturdu.”

 

CANIMIZA TAK ETTİ

 

“Artık canımıza tak etti” diyerek sendikalılaşma kararı aldıklarını ve seslerini duyurmaya başladıklarını ifade eden Görgün, “Biz özel sektöre yönelik taban maaşının belirlenmesini istiyoruz. Biz bu talepleri dile getirdikten sonra patron dernekleri açıklama yaptı. Bu açıklamada durumun böyle olmadığını, öğretmenlere çok maaş verildiğini ve bütün yasal süreçlere dikkat edildiğine dair açıklamalar yaptılar. Ama aynı metnin içinde öğretmenlerin koşullarını değiştirebilme adına devletten de destek istediklerini, vergilerde muafiyet istemeleri bile durumun ne kadar vahim olduğunu bizlere açıklıyor” diye konuştu. 

 

Görgün, özel sektörde çalışan meslektaşlarının en fazla yüzde 10’unun iyi maaşlar aldığını kaydederek, yüzde 90’lık kısımda kalanların çok kötü şartlar altında yaşam mücadelesi verdiklerini ifade etti. Özellikle denetimlerin yapılmamasına dikkat çeken Görgün, “Birileri bir yerlere şikayet etmedikçe kimsenin öğretmenlere yaptığı muamelelerden haberi olmuyor. O yüzden biz de buna karşı sesimizi yükseltmek istedik” dedi.

 

MA / Ceylan Şahinli

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version