Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

NYT: ABD’nin fiyaskoya dönüşen Gazze’deki yüzer iskelesi gelecek ay kaldırılacak

ABD: Gazze'ye kurduğumuz yüzer iskele üzerinden yardım yüklü kamyonlar karaya çıktı


– ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in saldırılarını durdurmak yerine Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırma gerekçesiyle kurdurduğu yüz milyonlarca dolarlık yüzer iskelenin fiyaskoya dönüşmesinin ardından gelecek ay faaliyetlerinin sonlandırılabileceği belirtildi.

Gazze’deki Filistinliler açlıktan ölürken, yardım kuruluşlarının en etkili yardım ulaştırma yolunun karadan olduğu uyarılarına rağmen inşa edilen yüzer iskele, mayıs ortasında faaliyete geçti, ama kötü hava şartları nedeniyle parçalandı, yeniden kurulmasının ardından da her fırtınada devredışı kaldı.

TOPLAM 10 GÜN FAAL KALDI

The New York Times (NYT), toplam 10 gün faal kalan iskelenin yakında sökülebileceğini duyurdu. Gazeteye konuşan yardım kuruluşları, ABD’li askeri yetkililerden iskelenin temmuz başında sökülebileceğini öğrendiklerini aktardı.

Biden yönetiminin başlangıçta eylül ayına kadar faaliyette kalmasını öngörmesine karşın, ABD’li askeri yetkililerin son günlerde yüzer iskelenin gelecek ay sökülebileceğini söylediği belirtildi.

‘İSRAİL’E KARA YOLU AÇMASI İÇİN BASKI UNSURU OLSUN BARİ’

Buna göre ABD’li yetkililer, yüzer iskelenin beklenenden önce kaldırılmasının İsrail’e, insani yardımlar için daha çok kara yolu açması yönünde baskı unsuru oluşturmasından medet umuyor.

MALİYETİ VE İŞLEVİ ŞAİBELİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ilk olarak 320 milyon dolar harcandığını açıkladığı yüzer iskelenin toplam maliyetinin, tamiri dahil yaklaşık 230 milyon dolar olarak yeniden belirlendiğini duyurmuştu.

Filistinlilerin “işgal iskelesi” diyerek şüpheyle baktığı seyyar liman, İsrail’in bu ay Nusayrat mülteci kampında 274 Filistinliyi öldürmek suretiyle biri kadın dört rehineyi kurtarma operasyonuna destek vermede kullanıldığı iddialarıyla da gündeme gelmişti. Biden yönetimi iddiaları yalanlamıştı. (AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version