Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nöbet eylemleri sürüyor: Kayyıma karşı omuz omuza


HABER MERKEZİ – Colemêrg’teki irade gaspına karşı başlatılan nöbet eylemlerinde “Kayyıma karşı omuz omuza” mesajı verildi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesine kayyım atanması ve Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınarak tutuklanmasına karşı birçok kentte başlatılan nöbet eylemleri sürüyor.  

 

AMED

 

Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyıma dönük Amed ve ilçelerinde başlayan nöbet eylemleri sürüyor. Amed Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri Şex Said Meydanı’nda bir araya gelerek, “Colemêrg ya me ye saredarî ya me ye”, “Her der Colemêrg her der berxwedan’, “Biji berxwedana Colemêrg’ê” sloganları ve alkışlarla yürüdü. Yürüyüş Amed Büyükşehir Belediyesi önündeki nöbet yerine kadar alkış ve zılgıtlarla sürdü. Nöbet yerinde bekleyen kitle, yürüyüşçüleri “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla karşıladı.

 

Ardından kitle nöbet eylemine geçti. 

 

BAJARA NÛ 

 

Bajara Nû (Yenişehir) ilçesinde kayyıma dönük tepkiler sürüyor. İlçedeki Pazar yerlerini ziyaret eden Rezan Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ergün, kayyımlara karşı her akşam saat 19.00’a başlatıp 24.00’de son bulan belediye önündeki nöbete halkı davet etti. Eşbaşkanlar ve ardındakiler daha sonra belediye önüne geçerek burada nöbet eylemi başlattı.

 

ŞIRNEX

 

Şirnex’in Cizîr (Cizre), Hezex (İdil), Silopiya (Silopi) belediyelerinin önünde başlatılan nöbet eylemleri 4’üncü gününde devam ediyor.

Silopiya belediyesi önündeki eyleme, DEM Parti Şirnex Milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Mehmet Zeki İrmez, belediye eşbaşkanları, bölgede bulunan STK’la da destek verdi. Nöbet eyleminde direniş klamları seslendirilirken, halk sıklıkla “Kayyımlar bizi yıldıramaz” sloganları attı. 

 

ADANA 

 

DEM Parti Adana İl Örgütü öncülüğünde kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin “Kayyıma karşı nöbetteyiz” şiarıyla başlattığı nöbet eylemi 2’nci gününde. Heykelli Park’ta bir araya gelen kitle, “Belediye bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” dövizlerini taşıyarak, “DEM gelecek devran dönecek haydutlar halka hesap verecek”, “Her yer Hakkari her yer direniş”, “Direne direne kazanacağız” ve “Kayyıma karşı omuz omuza” sloganı attı. 

 

POLİS ABLUKASINDA EYLEM

 

Polis, “kamu güvenliğini” gerekçe göstererek kitleyi ablukaya aldı. Polis çemberi içinde oturma eylemi yapan DEM Partililer, aşırı sıcağa ve neme rağmen eylemlerini sürdürdü. Eylemin olduğu yerden geçen CHP’liler ile CHP milletvekilleri Ali Mahir Başarır ve Sezgin Tanrıkulu’na seslenen kitle, “Sayın vekilim kayyım, protestosu yapıyoruz. Bize destek verin” dedi. Tanrıkulu ise kitleye el sallayıp, birkaç kişi ile selamlaştıktan sonra partisinin gerçekleştirdiği miting alanına geçti. 

 

Polis ablukasında devam eden eylemde, DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, halkın iradesinin gasp edilmesine karşı sokakta olacaklarını dile getirdi. 

 

İZMİR 

 

Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF) Sümerbank önünde kayyıma karşı başlattığı “Adalet Nöbeti” 3’üncü gününde sürdü. Eyleme, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, CHP İzmir il yöneticileri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, KESK ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

 

“Kayyıma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, “Kayyım darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyıma karşı nöbetteyiz” pankartı açıldı. “Halkın iradesi kazanacak”, “Kayyımları kabul etmiyoruz” dövizleri taşınan eylemde sık sık “Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Kayyım darbedir, darbeye hayır” sloganları atıldı.

 

Burada konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, kayyımın halkın iradesine karşı bir hak gaspı olduğunu ifade ederek, iktidarın ne kadar talancı olduğunu bildiklerini söyledi. Türkoğlu, “Kayyımlarla talan ve gasp politikaları hayata geçirilmek isteniyor. Kayyım politikasında ısrar aynı zamanda savaşta ısrardır. Bir soykırımdır. Bir halk eğer kendini yönetemiyorsa kendi iradesini ortaya koyamıyorsa hangi hakkın mücadelesini verebilir ki? İşte tam da kayyımlar bunun için geliyor” dedi.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version