Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Netanyahu’nun hızlı silah sevkiyatı için ABD’ye baskı yapan videosu, ‘Biden’ı kızdırdı’

Netanyahu'nun hızlı silah sevkiyatı için ABD'ye baskı yapan videosu, 'Biden'ı kızdırdı'


– Gazze Savaşı’nı 9 aydır sürdüren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ABD’yi askeri yardımı durdurmakla suçlayarak azarlayan videosuna “öfkelenen” Biden yönetiminin İsrail ile İran konusunda yapılacak üst düzey bir toplantıyı iptal ettiği belirtildi.

‘İRAN VE DİĞER ORTAK DÜŞMANLARIMIZA KARŞI MÜCADELE VERİYORUZ’

Netanyahu dün yayımladığı videoda şöyle konuştu:

“Son birkaç ayda ABD yönetiminin İsrail’e silah ve mühimmat vermemesi akıl almaz. Amerika’nın en yakın müttefiki İsrail, İran’a ve diğer ortak düşmanlarımıza karşı canı için savaşıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında, [Britanya Başbakanı Winston] Churchill ABD’ye şunu söyledi: ‘Siz araçları verin, biz işi görürüz.’ Ve ben de ‘siz bize aletleri verin, işi çok daha hızlı bitirelim’ diyorum.”

‘İSRAİL’İN BAŞ ADAMI BLINKEN’ İFŞASI

İsrail Başbakanı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrail’e silah ve mühimmat sevkıyatında aylardır süren gecikmelerin ardından engelleri ortadan kaldırmayı kabul ettiğini de iddia etti.

‘NETANYAHU’NUN NEDEN BAHSETTİĞİNİ BİLMİYORUZ’

Biden yönetiminin ilk tepkisi “Neden bahsettiğini gerçekten bilmiyoruz. Biz bunu yapmıyoruz” oldu. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre, basın toplantısında İsrail Başbakanı’nın videosunun sorulması üzerine, “Duraklatılan belirli bir mühimmat (Refah’ta kullanılmasından endişe edilen 2000 kiloluk bombalar) sevkiyatı vardı, bunun hakkında konuştuğumuzu birçok kez duydunuz. Söz konusu sevkiyatın serbest kalması için İsraillilerle yapıcı görüşmeler yapmaya devam ediyoruz ve bu konuda herhangi bir güncellememiz yok. Başka herhangi bir duraklama ya da bekleme söz konusu değil… Geriye kalan her şey sürece uygun ilerliyor” dedi.

BLINKEN ADETA DOĞRULADI

Diğer yandan Blinken, Netanyahu’ya silah sevkiyatı önündeki engelleri kaldırmayı vaat edip etmediğini soran gazetecilere “Diplomatik görüşmelerde söylediklerimiz hakkında konuşmayacağım” yanıtını verdi.

NETANYAHU’YA ‘KAMUOYU ÖNÜNDE ELEŞTİRİ KABUL EDİLEMEZ’ MESAJI

Ardından Beyaz Saray’ın Washington DC’de Amerikalı ve İsrailli güvenlik yetkilileri arasındaki üst düzey görüşmeleri iptal ettiği haberi geldi. Biden yönetiminin, toplantıyı iptal ederek Netanyahu’ya bu türden kamuoyu önünde eleştirilerinin kabul edilemez olduğu mesajını verdiği belirtildi.

İSRAİLLİ YETKİLİ: AMERİKALILAR ATEŞ PÜSKÜRÜYOR

Axios haber sitesine konuşan ABD’li bir yetkili, “İptal kararı, bu tür eylemlerin sonuçları olacağını açıkça ortaya koyuyor” dedi. Haberde üst düzey bir İsrailli yetkilinin de “Amerikalılar ateş püskürüyor. [Netanyahu’nun] videosu çok fazla zarar verdi” dediği aktarıldı.

‘İSRAİLLİ HEYETİ UÇAKTAYKEN TOPLANTI İPTAL EDİLDİ’

Geçen hafta İsrail Başbakanlık Ofisi, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi’nin Beyaz Saray’daki mevkidaşlarıyla ulusal güvenlik toplantıları düzenlemek üzere Washington DC’ye uçmasının planlandığını söylemişti.

BU YILKİ İKİNCİ İPTAL

Axios’a göre toplantılar iptal edildiğinde İsrailli yetkililer Washington’a doğru yola çıkmıştı. Bu, martta Netanyahu’nun ABD’nin çekimser kalarak BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de ateşkes kararı almasına izin vermesini protesto için yüz yüze bir toplantıyı iptal etmesinden sonra, bu yıl diplomatik gerilimler nedeniyle ABD-İsrail diyaloğunun ikinci kez iptali oldu. .

‘İSRAİL’E 50 F-15 SAVAŞ UÇAĞI SATIŞI HENÜZ KONGRE’YE BİLDRİLMEDİ’

Bunu, The Wall Street Journal’ın (WSJ) “ABD Kongresi’nin desteğine rağmen Beyaz Saray’ın 50 adet F-15 savaş uçağının İsrail’e satışını ilerletmediği” haberi takip etti.

Habere göre Biden yönetiminin ağır baskısı karşısında Kongre’nin iki üst düzey Demokrat Partili üyesinin İsrail’e F-15 satışına itirazlarını kaldırmasının ardından, 18 milyar dolarlık satışı Kongre’ye resmen bildirmesi beklenen ABD Dışişleri Bakanlığı, henüz bunu yapmadı.

‘OLUP OLMAYACAĞI DEĞİL, NE ZAMAN OLACAĞI MESELESİ’

Haber üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı, silah sevkiyatlarını yavaşlatma politikasının olmadığını söyledi. Bir yetkili, “Taktik olarak zamanlamaya bakıyoruz. Bu, olup olmayacağı meselesi değil, ne zaman olacağı meselesi” dedi.

‘ABD’NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ, NETANYAHU’YA GÜVENCE VERDİ’

İsrail Başbakanlık Ofisi de ABD’nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew’in Netanyahu’ya Beyaz Saray tarafından alıkonulduğunu iddia ettiği silahların aslında “İsrail’e teslim edilme sürecinde olduğu” bilgisini verdiğini açıkladı.

Açıklamada “Netanyahu bunun gerçekleşmesini beklediğini söyledi ve İsrailli yetkililere bu amaçla Amerikalı mevkidaşlarıyla birlikte çalışmaları talimatını verdi” denildi. (Times of Israel, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version