Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Netanyahu hükümet üzerindeki kontrolünü kaybetti: Aşırı dinci parti Şas ‘Koalisyonun dağılması an meselesi’ dedi

Netanyahu hükümet üzerindeki kontrolünü kaybetti: Aşırı dinci parti Şas 'Koalisyonun dağılması an meselesi' dedi


– İsrail tarihinin gelmiş geçmiş en aşırılıkçı hükümetini kuran Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Gazze Savaşı’nın 9. ayında aşırı sağcı ve aşırı dinci ortaklarıyla başı iyice belaya girdi. 7 Ekim’de Gazze Savaşı’nın çıkması üzerine muhalefetten savaş kabinesine geçen ve İsrail standartlarında ılımlı sayılan eski genelkurmay başkanları Benny Gantz ile Gadi Eisenkot’un hükümetten çekilmeleriyle meydan aşırı sağcı ve aşırı dincilere kalırken, Netanyahu koalisyonun kontrolünü kaybetme noktasına geldi.

Zaten aşırı sağcı ortakların ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze Savaşı’nı bitirme planının resmen kabul edilmesi halinde düşürmekle tehdit ettiği hükümetteki kaos, bugün tavan yaptı.

AŞIRI SAĞCI ORTAKLA KRİZ: DEVLET SIRLARINI SIZDIRIYORSUN

Aşırı sağcı parti Yahudi Gücü’nün lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Netanyahu cephesi tarafından “devlet sırlarını sızdırmakla” suçlandı.

Güvenlik kabinesi üyesi olan, ancak savaş kabinesi üyesi olmayan Ben Gvir, savaş boyunca başbakan tarafından karar alma forumlarının dışında bırakıldığından yakınıp defalarca savaş kabinesine dahil edilmeyi talep etti. Netanyahu ise itimat etmediği ve ABD’nin itiraz ettiği ateşli aşırı sağcı bakanı, Gantz ile Eisenkot’un yerine savaş kabinesine dahil etmektense, savaş kabinesini feshetme yoluna gitti.

Ama bu kez de Netanyahu’nun haham atamalarıyla ilgili yasa tasarısını desteklemesi karşılığı Ben Gvir’i gizli güvenlik bilgileriyle ilgili brifing alan sınırlı sayıda bakan arasına katma teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Netanyahu’nun partisi Likud, bununla ilgili haberlerin “yanlışlıklarla dolu” olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

“Başbakan Netanyahu, Bakan Ben Gvir’e basit bir şey söyledi: Sınırlı güvenlik danışma ekibinde olmak isteyen herkes, devlet sırlarını veya özel konuşmaları sızdırmadığını kanıtlamalı.”

Zira bugüne dek Ulusal Güvenlik Bakanı, kapalı toplantılarda paylaşılan hassas bilgilerin basına sızdırılmasından pek çok kez sorumlu tutuldu. Üst düzey polis yetkilileri bile bakanla konuşmalarında çok temkinli oldukları, zira Ben Gvir’in kendilerini zorda bırakmak istediğinde söylenenleri medyaya sızdırdığını açıkladı.

‘O ZAMAN KABİNE ÜYELERİNİ YALAN MAKİNESİ TESTİNDEN GEÇİRİN’

Netanyahu’nun partisine yanıt veren Ben Gvir’in partisi, kabine üyelerinin yalan makinesi testinden geçmesini zorunlu kılan bir yasa tasarısını destekleyeceğini duyurdu.

NETANYAHU’YA KALP PİLİ DOKUNDURMASI

Açıklamada başbakana, “kalp pili taşıyanlar için de geçerli olmak kaydıyla, bu uygulamayı hızlı şekilde teşvik etme” çağrısında bulunuldu. Daha önce bakanların yalan makinesi testine tabi tutulmasını gündeme getirmiş Netanyahu’ya geçen yıl kalp pili takılmıştı.

‘DEVLET SIRRI SIZDIRANA POLİS TEŞKİLATI EMANET EDİLİR Mİ?’

Gantz ile Eisenkot’un partisi Ulusal Birlik de Netanyahu’yu eleştirerek “Devlet sırlarını sızdıran bir bakanın olduğuna inanıyorsa, ona İsrail Polisi’nin kontrolünü ve kabine üyeliği vermemeli” dedi.

HAHAM YASA TASARISI GERİ ÇEKİLİNCE ŞAS’TAN TEHDİT GELDİ

Hal böyleyken, meclisten geçme ihtimali bulunmayan haham atama yasa tasarısını geri çeken Netanyahu’yu bu sefer aşırı dinci parti Şas,”hükümetin çökmesi sadece an meselesi” diye tehdit etti.

İsrail kamusal yayın kuruluşu Kan, başbakan ile Şas’ın lideri Haham Aryeh Deri arasında dün akşam “zor” bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini, Deri’nin Netanyahu’yu koalisyonun kontrolünü kaybetmekle ve hükümeti Harediler (Ultra Ortodoks Yahudiler) için zararlı olmaya başlamakla suçladığını haberleştirdi. Kanal 12, Deri’nin haham atama yasa tasarısının oylamaya sunulmaması halinde hükümeti devirmekle tehdit ettiğini duyurdu.

Geri çekilen yasa tasarısı, kentlerdeki hahamları atama yetkisinin yerel makamlardan Şas Partisi’nden Michael Malchieli bakanlığındaki Din Hizmetleri Bakanlığı’na devredilmesini öngörüyordu.

‘KOALİSYON YOK, DİSİPLİN YOK, LİKUD’DA DÜZEN YOK’

Kan’a adının açıklanmaması şartıyla konuşan bir Şas yetkilisi, “Koalisyon yok, disiplin yok ve en sinir bozucu şey Likud’un 35 ayrı gruptan oluşan bir parti olması” diyerek ekledi:

“Koalisyonun tamamen dağılması sadece an meselesi.”

‘DİN ÖĞRENCİLERİNE DOKUNAN YASA TASARISI GELİNCE, NE OLACAK?’

Muhalefet lideri Yair Lapid, haham atama yasa tasarısına Netanyahu’nun partisi Likud’da da karşı çıkanlar olduğuna dikkat çekerek, dini eğitim alan öğrencilerinin askerlik hizmetinden muaf tutulma yaşını düşürecek yasa tasarısına atıfla şu uyarıyı yaptı:

“Sıradaki sınav, zorunlu askerlik yasası olacak. Hangisi daha önemli, siyaseten hayatta kalmak mı yoksa birliklerin hayatta kalması mı?”

NETANYAHU’DAN ‘KENDİNİZE GELİN’ UYARISI

Koalisyon içi kavgaların tavan yapması üzerine hükümet ortaklarına “aynı hizaya girme ve birlik beraberlik sergileme” çağrısı yayımlayan Netanyahu, “İsrail birden çok cephede savaşırken küçük siyasi hesapların bir kenara bırakılmasını” istedi. (Times of Israel, AA, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version