Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kolombiya’nın barış sürecinde bir sayfa daha açıldı: FARC’ın muhalif kanatlarından Segunda Marquetalia ile müzakere başladı

Kolombiya'nın barış sürecinde bir sayfa daha açıldı: FARC'ın muhalif kanatlarından Segunda Marquetalia ile müzakere başladı


– Kolombiya’da toprak reformu için mücadele eden Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC), hükümetle 2016’da yapılan tarihi barış anlaşmasından memnun olmayarak ayrılan fraksiyonlarından Segunda Marquetalia da barış sürecine dahil oldu.

Kendisi de eski bir gerilla olan solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun 60 yıllık iç savaşı bitirme çabaları kapsamında, hükümet ile Segunda Marquetalia arasında barış görüşmelerinin resmen başlatıldığı açıklandı. İlk tur görüşmelerin Venezuela’nın başkenti Caracas’da başladığı ve 29 Haziran’a dek süreceği belirtildi.

2016’DA KABUL ETTİLER AMA…

Segunda Marquetalia, FARC’ın hükümetle anlaştığı 2016 yılında anlaşmayı ilk etapta kabul eden ama verilen vaatlerin yerine getirilmemesi gerekçesiyle liderleri yeniden silahlanan gerillalardan oluşuyor.

‘TOP DEVLETİN SAHASINDA’

Segunda Marquetalia’nın müzakere heyetinin başkanı Walter Mendoza da, yeni görüşmelere ilişkin açıklamasında, “doğru düzgün uygulanmayan bir barış anlaşmasına dair deneyimleri bulunduğunu” vurgulayarak, “Bu durumu aşmak devletin, bütün kurumlarının ve özellikle de mevcut hükümetin elinde” dedi.

‘PETRO GİTMEDEN ANLAŞMAK İSTİYORUZ’

Kolombiya hükümetinin müzakere heyetinin başkanı Armando Novoa, ay başında Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Petro’nun görev süresinin yaklaşık iki buçuk yıl sonra bitmesinden önce 1751 üyesi bulunduğu düşünülen Segunda Marquetalia ile bir anlaşma imzalamak istediklerini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version