Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Knesset 75 yıllık BM yardım ajansını “terör örgütü” ilan etmeyi teklif eden yasayı görüşecek

Knesset 75 yıllık BM yardım ajansını “terör örgütü” ilan etmeyi teklif eden yasayı görüşecek


İsrail parlamentosu Knesset, bugün 1949’da kurulmuş BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nı (UNRWA) “terör örgütü” olarak tanımlayan bir yasa tasarısını görüşmeyi kabul etti.

Aşırı sağcı Evimiz İsrail partisinden Yulia Malinovsky tarafından sunulan tasarıya 42 Knesset üyesi destek verirken altı üye karşı çıktı. 

Tasarı, UNRWA’ya “Terörle Mücadele Yasası ”nın uygulanmasını, İsrail ile ajans arasındaki tüm iletişim ve ilişkilerin durdurulmasını, İsrail’deki UNRWA ofislerinin kapatılmasını ve Ceza Kanunu’nun “terör örgütleri” ile ilgili hükümlerinin BM ajansına uygulanmasını öngörüyor.

“UNRWA’nın Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklarının Kaldırılması Yasa Tasarısı” kabul edilirse, ajans çalışanlarına halihazırda sağlanan ayrıcalıkları iptal edecektir. UNRWA personeline tanınan diplomatik dokunulmazlıklar İsrail Dışişleri Bakanı tarafından iptal edilecek.

Bu arada İsrail Toprak İdaresi (ILA) dün UNRWA’ya, İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf’un BM Filistinli mülteciler ajansını tüm devlet topraklarından çıkarma emrini takiben Ma’alot Dafna’daki Doğu Kudüs binasını 30 gün içinde boşaltması gerektiğini bildirdi. 

ILA, UNRWA’ya gönderdiği mektupta, ajansın son yedi yıldır İsrail topraklarında izinsiz faaliyet gösterdiği için 27,125,280 NIS (7.3 milyon $) borçlu olduğunu iddia ediyor. ILA mektubunda ayrıca UNRWA’ya “Yasadışı  kullanımınızı derhal durdurun, yasaları ihlal ederek inşa ettiğiniz her şeyi yıkın, araziyi herhangi bir kişi veya eşyadan boşaltın ve bu mektubun tarihinden itibaren 30 gün içinde Otoriteye iade edin” talimatı veriliyor.

İsrail, 19492dna beri Filistinli mültecilere yardım eden ve Filistin’de 40 bin çalışanı olan UNRWA’nın 13 çalışanının Hamas’ın 7 Ekim saldırısına katıldığını iddia ederek soruşturma açmıştı. Soruşturmanın ardından ABD ve bazı AB ülkeleri UNSRWA’ya bağışları durdurmuştu. 

Am İsrail’in somut kanıtlar göstermemesi üzerine bağış kesen ülkeler kararlarından vazgeçmeye başlamıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version