Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kız öğrenciler ‘uygunsuz kıyafet’ diyerek mezuniyet törenine alınmadı

Kız öğrenciler ‘uygunsuz kıyafet’ diyerek mezuniyet törenine alınmadı


Kocaeli’de bir lisenin okul bahçesindeki mezuniyet törenine bazı kız öğrenciler kıyafetleri gerekçe gösterilerek alınmadı. Kocaeli Valiliği olayla ilgili iki Eğitim Müfettişi’nin görevlendirildiğini açıkladı.

Gebze Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde düzenlenen mezuniyet töreninde kız çocuklarına, “Kıyafet yönetmeliğine uymadıkları” gerekçesiyle ‘uygunsuz kıyafet’ denilerek törene alınmadı. Öğrenci ve velileri yaklaşık 2 saat güneşin altında bekletildi. Okulun önüne jandarmayı yığan okul yönetimi, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün okula gelmesiyle öğrencileri içeri almak zorunda kaldı.

Evrensel’den Hasret Gültekin Kozan’ın haberine göre; Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Kirazpınar Mahallesi’nde bulunan Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde öğrenciler için okul yönetimi tarafından bahçede mezuniyet töreni düzenlendi. Tören öncesi, okulun oluşturduğu “Mezuniyet Komisyonu” tarafından velilere, “Veli izin onay formu” gönderildi. Formda, “Milli Manevi değerlere, kılık kıyafet yönetmeliğindeki temel sınırlandırmalara” (Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon kolsuz gömlek ve tişört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz) şartları dayatılarak velilerin imzalaması istendi.

Önceki gün akşam saatlerinde düzenlenen mezuniyet töreni öncesi bazı öğrenciler, yönetmeliğe aykırı kıyafetler giydikleri iddiasıyla törene alınmadı. Okulun kapıları öğrencilere kapatıldı, jandarma barikat çekti. Veli ve öğrenciler okul yönetimine tepki gösterdi.

“ELBİSEMDEN DOLAYI TÖRENE ALMADILAR”
Okul önünde, güneşin altında yaklaşık 2 saat çocuklarının içeri girmesini ve mezuniyet törenine katılmasını bekleyen velilerden biri, “Öğrenciler kıyafetlerinden dolayı içeri alınmıyor. Benim çocuğum normal bir okulda, Anadolu Lisesinde okuyor. Bu yönetmelikle neyi amaçlamak istiyorlar. Çocukların anne-babası yanındayken, bu şekilde bekletmek ne kadar doğru?” diye sordu.

Bir öğrenci ise giydiği kıyafeti göstererek “Bu elbiseden dolayı beni almadılar” dedi.

Okul önünde, yaşananlara tepki gösteren bir veli ise kasım 2021’de 4’ü öğrenci 5 kişinin yaşamını yitirdiği servis kazasını da hatırlatarak, “Bu okul öğrencilerin yaşamını yitirdiği servis kazasında yönetmelik demiyordu. Şimdi yönetmelik diyorlar. Bu rezillik size yeter” diye seslendi.

Serbest Görüş:

Olayın bildirilmesi üzerine Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan okula geldi. Doğan’ın veliler ve öğrencilerle konuştuktan sonra tüm öğrenciler içeri alarak, mezuniyet törenine katılmalarına izin verildi.

“ÇOCUKLARA BUNU YAŞATMAYA KİMSENİN HAKKI YOK”
Olayın ardından gazetemize konuşan bir başka veli ise, “Okulun müdür ve müdür yardımcısı kendi ahlak anlayışına uymayan öğrencileri mezuniyet törenine almak istemedi. 2 saat kapının önünde bekledik. Yönetmelikten bahsettiler, biz de kendilerine uygun bir şekilde anlattık, çocuklarımızla kendimiz geldik, bunda bir sakınca yok dedik, dinlemediler. Çocuklara veliler izin vermiş, bunlar kendilerini bir şey sanıyor, müdahale ediyor. Bunlar çeşitli cemaatlere yakınlar muhtemelen, birilerini gözlerine mi girmeye çalışıyorlar acaba?” dedi.

Alaettin Kurt Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Korkmaz ve Müdür Yardımcısı Ferhan Gülmezler’in bu yaşananlara sebep olduğunu belirten veli, “Daha önce 4 erkek öğrencinin okuldan uzaklaştırıldığı, müdür yardımcısı tarafından darbedildikleri iddia ediliyor. Bu öğrenciler mezuniyet törenini dışarıda, başka bir mekanda yapmak istemişler. Ama okul yönetimi ve Okul Aile Birliği ısrarla okulda yapılmasını istedi. Sonra da böyle bir olayı bize yaşattılar, buna kimsenin hakkı yok. Sonuçta çocuklarımız hayatlarında bir kez liseden mezun oluyorlar. Onlara bu travmayı nasıl yaşatabilirler? Burası Afganistan değil” diye konuştu.

“LAİKLİĞE AYKIRI BİR UYGULAMA”
Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No’lu Şube, yaşananlara tepki göstererek yazılı bir açıklama yaptı. Sürecin takipçisi olacaklarını belirttikleri açıklamada, “Sendika olarak yapmış olduğumuz araştırmalarda protokolün katılacağı bahane edilerek özellikle kız öğrencilerin kıyafetleri günler öncesinden okul yönetimi tarafından görülmek istenmiş, kıyafetine onay çıkan öğrencilerin programa dahil edileceği söylenmiştir. Bugün yapılan programa da okul yönetimince kıyafetleri uygun bulunmayan öğrenciler alınmayarak okul kapısı önünde bekletilmiştir. Bu uygulama Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlayan laik Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmayan bir uygulamadır. 28 Şubat sürecini anımsatan, hatta aratmayan bu tür uygulamalar ülkenin toplumsal barışına hizmet etmeyeceği gibi yıllardır kadının kıyafeti üzerinden yürütülen anlamsız tartışma ve uygulamalara bir yenisini daha eklemiştir. Bu olayın takipçisi olacağımızı, sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın zaman geçirilmeden derhal açılmasını talep ediyoruz. Süreci kararlılıkla takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version