Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kayyıma karşı direniş birçok kentte sürüyor


HABER MERKEZİ – Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı İstanbul başta olmak üzere birçok kentte protesto eylemleri bugün de devam etti. 

Colemêrg Belediyesi’ne 3 Haziran’da kayyım atanmasına karşı birçok kentte başlatılan eylem ve etkinlikler bugün de devam etti.  

 

İSTANBUL  

 


 

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda nöbet eylemini  4’üncü gününde sürdürdü. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “Kayyum defol” yazılı tişörtler giyildi. “Hakkari için İstanbul nöbette” pankartı açılırken, sık sık “Bijî berxwedana Colemêrgê”, “Belediye bizimdir gasp edilemez”, “Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Diren Hakkari, İstanbul seninle” ve “Her yer Hakkari her yer direniş” sloganları atıldı. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarının enstrümanlarla müzik yapması engellendi. Bunun üzerine eylemciler, yanlarında getirdikleri ses hoparlörüyle Kürtçe şarkılar açtı.  

 

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Özer Avanaş, “Madem seçim ve demokrasi var; o zaman demokrasinin gereği seçilenler ancak yargı kararlarıyla alınabilir. Dışarıdan müdahale kabul edilemez. Bu yüzden direnişimizi devam edecektir” dedi. 

 

Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Sosyal İş) Yönetim Kurulu üyesi Gökhan Keskin, “İşçileri ve emekçileri temsilen buraya geldik. Kayyım, tüm işçilerin de bir sorunudur. Kayyım atılarak yapılan hukuksuzluk, aynı zamanda işçilerin verdikleri mücadele de hukuk dışılığın yolu açılıyor. Bu ülkede demokrasiyi savunmak aynı zamanda işçileri savunmaktan geçiyor. Bu yüzden bugün Kürtlerin mücadelesine destek vererek, aslında işçilerin mücadelesine destek vermiş oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Dengbêj Xalide’nin klamlarıyla eylem devam etti. 

 

Sonrasında konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sancaktepe İlçe Eşbaşkanı Çetin Yıldız, kayyım politikasının iktidarın politikası haline geldiğini ifade etti. Yıldız, “Kayyımlar, Kürtlerin iradesini, dilini ve ekolojisini tahrip ediyor. Halkın kazanımlarını kayyımlarla yok ediyorlar. Fakat Kürtler ve demokratik kesimler hiçbir zaman boyun eğmedi” ifadelerini kullandı.

 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Eşsözcüsü Ali Bal da seçme ve seçilme hakkının Kürtler için ortadan kalktığını söyledi. Bal, “Bugün Kürtlerin kazanımlarına darbe girişimi gerçekleştiriliyor. Bu çürümeye karşı mücadele edeceğiz. Kayyım anlayışına karşı Türkiye halklarıyla birlikte mücadeleyi büyüteceğiz ve kazanacağız” şeklinde konuştu. 

 

Nöbet eylemi, alkış, slogan ve zılgıtlarla son buldu.

 

İSTANBUL/BAĞCILAR

 

Bağcılar ilçesine bağlı Fatih Mahallesi’nde yürüyüş düzenlendi. HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek’in yanı sıra çok sayıda kişi yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı. 

 

HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, “Halkın vergileriyle halka zulüm etmeyin. Yoksa tıpkı sizden önceki darbeciler gibi cezaevlerini boylarsınız” dedi.

 

Polis, yürüyüş yapan kitleyi engellemek istedi. Tüm engellemelere rağmen yürüyüşü gerçekleştiren kitle, “Baskılar bizi yıldıramaz,” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla polisi tepki gösterdi. Yürüyüşü sırasında polis 12 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan isimlerin Fatih’te bulunan Vatan Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

 

ADANA

 


 

DEM Parti Adana İl Örgütü, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla “Kayyıma karşı nöbetteyiz” şiarıyla başlattığı eylemi bugün de devam ettirdi. Seyhan ilçesine bağlı Gülbahçe Mahallesi’nde bulunan parkta bir araya gelen kitle, “Belediye bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” dövizleri taşıdı. Açıklamada sık sık “Kayyum halka hesap verecek” ve “DEM gelecek devran dönecek haydutlar halka hesap verecek” sloganları atıldı. 

 

DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, halkın iradesine yapılan gaspı kınadıklarını ve kayyım gidene kadar mücadele edip alanda olacaklarını vurguladı. 

 

Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı İstanbul başta olmak üzere birçok kentte protesto eylemleri bugün de devam etti. 

 

WAN

 


 

Wan’da, 13 Haziran’da Colemêrg’de yapılacak miting çalışmaları aralıksız bir şekilde devam etti. Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde esnaf ziyaret edildi. DEM Parti vekilleri Gülcan Kaçmaz ve Mahmut Dindar’ın da aralarında olduğu partililer, Büyük Rus Çarşısı, Cumhuriyet Caddesi ve Sanat Sokağı’na esnafları ziyaret ederek, Colemêrg mitingine çağrı yaptı. 

 

Partililere yoğun ilginin olduğu ziyarette konuşan DEM Partili Dindar, kayyımları gönderene kadar alanlarda olacaklarını vurguladı. Dindar, “Kayyım talandır, hırsızdır ve Kürt halkının iradesini tanımamadır. Colemêrg irade gaspına karşı 13 Haziran saat 08.00’de Çohaz Petrol’ün yanında toplanıp Colemêrge hareket edeceğiz” diye kaydetti. 

 

Ziyaret sırasında yurttaşlar, “Biz hazırız” dedi. Ayrıca sık sık “Colemêrg rûmeta me ye” sloganı atıldı. 

 

Wan’ın Ebex (Çaldıran) ve Bêgirî (Muradiye) ilçelerinde de de halk toplantıları yapılarak, yurttaşlar mitinge davet edildi. 

 

 

TJA öncülüğünde Tûşba (Tuşba) ilçesine bağlı Yalı Mahallesi’nde meşaleli yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Hakkari kayyıma mezar olacak” ve “Kürt halkı uyuma iradene sahip çık” sloganları atıldı. Yurttaşlar da zılgıt ve alkışlarla yürüyüşe destek verdi. 

 

AGIRÎ

 

DEM Parti yönetimindeki Agirî Belediyesi önünde nöbet eylemi 8’inci gününde devam etti. Belediye önünde yapılan oturma eylemine çok sayıda kişi katıldı. 

 

İZMİR

 


 

İzmir’de Sümerbank önünde kayyıma karşı başlatılan “Adalet Nöbeti” 6’ncı gününde devam etti. “Kayyıma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, “Kayyım darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyıma karşı nöbetteyiz” pankartı açıldı. Açıklamada sık sık “Bijî berxwedana Colemêrgê” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. CHP’li Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu da eyleme destek verdi. 

 

Ercüment Şahin Çervatoğlu, kayyım atamalarının hukuksuz olduğunun altını çizdi. Çervatoğlu, “Bu nasıl demokrasi? Tek adam rejimiyle pekiştirilmiş bir demokrasi bu. Seçilenlerin değil, emek düşmanlarının demokrasisi bu. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi. 

 

İnsan Hakları Derneği’den (İHD) Zafer İncin, “Sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bugün Colemêrg halkına sahip çıkılmazsa yarın bütün ülke aynı sorunla karşı karşıya kalacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Eylem, JinArt Huner’in seslendirdiği Kürtçe şarkılarla sona erdi. 

 

ŞIRNEX

 

Silopiya (Silopi) Belediyesi önündeki nöbet eylemi 8’inci gününde devam etti. DEM Partililer, gün boyu 13 Haziran’da Colemêrg’te yapılacak miting için bildiri dağıttı. Daha sonra belediye önünde nöbet eylemi başladı. Bugünkü nöbet eylemine dengbêjler de katıldı. Nöbete katılanlar sık sık “Kayyımlar halka hesap verecek” ve “Kurdistan faşizme mezar olacak” sloganları attı.

 

 

Cizîr ilçesinde de kayyım atamasına karşı başlatılan nöbet eylemi devam ediyor. Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in katılımıyla Cudi Mahallesi’nde miting için bildiri dağıtıldı. Ardından Sur Mahallesi parkında toplanan kitle, Cizîr Belediyesine “Bijî berxwedana Colemêrgê” sloganlarıyla yürüdü. 

 

MÊRDÎN

 

Mêrdîn’de Qoser (Kızıltepe), Dêrik, Şemrex (Mazıdağı), Nisêbîn (Nusaybin), Kerboran (Dargeçit) ve Artuklu ilçelerinde belediyeler önünde başlatılan nöbet eylemleri devam etti. Nöbet eylemlerinde sık sık “Bijî berxwedana Colemergê” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

 

RIHA 

 

Riha’da 5 DEM Partili belediye önünde nöbet eylemi devam etti. Serêkaniyê (Ceylanpınar), Wêranşar (Viranşehir), Pirsûs (Suruç), Xelfetî (Halfeti) ve Hewag (Bozova) belediye binaları önünde saat 24.00’a kadar devam edecek nöbete belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Nöbete katılanlar direniş şarkıları eşliğinde halaya durdu. 

 

MERSİN

 

Mersin Kadın Platformu, irade gaspına karşı eylemde ortak bir açıklama yaptı. Şilan Sürmeli, “Kayyımlar kadın mücadelesini ileriye taşıyan her adımı geriye çekmiştir” dedi. Sürmeli, “Kadınlar olarak hayatlarımızdaki kayyımlar gibi iktidarın kayyımlarına da hukuksuzluklarına da boyun eğmiyoruz. Kazanılmış haklarımıza saldırılara geçit vermeyeceğiz. Halkın iradesini hiçe sayarak atanan kayyımları def edeceğiz” dedi. 

 

Eylemde “Halk iradesi” konulu bir tiyatro gösterimi yapıldı. 

 

AMED

 

Amed Büyükşehir Belediyesi ve 13 ilçe belediyesinde nöbet eylemi sürdü. Amed Büyükşehir Belediyesi’ne “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Belediye eşbaşkanlarının da katıldığı nöbet eyleminde müzik eşliğinde halaylar çekildi.

 

Sûr Belediyesi önünde tutulan nöbette, “Kayyım talandır” ve “İrademe dokunma” dövizleri taşındı. Colemêrg mitingine katılım çağrısının yapıldı. Yoldan geçen yurttaşlara kayyım tahribatları anlatıldı. Yoldan geçen araç sürücüleri korna çalarak eylemcilere destek verdi. Dengbêjler de klamlar seslendirdi. 

 

Yenişehir Belediyesi önünde nöbet eyleminde Kürtçe ezgiler seslendirildi. Bazı kişiler çocuklarıyla birlikte nöbete katıldı.  

 

ÇEWLÎG

 

DEM Parti Çewlig İl Örgütü, parti binası önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. DBP ve DEM Parti’den çok sayıda kişi eyleme katıldı. Eylemciler, “İrade gaspına hayır” pankartı taşıdı ve sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Kayyımlar bizi yıldıramaz” sloganları attı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Hasan Soysal, kayyım atanması kararından geri dönülene kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguladı. 

 

DÊRSİM

 

Dêrsim’de eski belediye binası önünde tutulan nöbette, “Kayyım defol” ve “Colemêrg bizimdir” dövizleri taşındı. Eylem alanına “Kayyım halkın iradesine gasptır, demokrasiye vurulmuş darbedir” pankartı asıldı. Bugün de kayyım tahribatlarının yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı. 

 

SÊRT

 

Sêrt Belediyesi önünde başlatılan nöbet eylemi halkın katılımıyla sürdü. Belediye binasına, “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Nöbet eylemi, alkış, zılgıt, slogan ve şarkılarla sürdürüldü.

 

Sêrt’e bağlı Misirc (Kurtalan) ile Hawêl (Baykan) ilçesine bağlı Ziyaret belediyelerinde de nöbet eylemi halkın katılımıyla sürdü.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version