Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kayyım tepkisi: Siyasi darbe


RIHA – Kayyım atamasına tepki gösteren hukukçu ve siyasetçiler, kararı “siyasi darbe” olarak nitelendirdi. 

 

Colamêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınarak yerine kayyım atanmasına gerekçe gösterilen nedenlerin hukuki bir yanının bulunmadığını ifade eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Rıha Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, İçişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada “soruşturmanın kapsamına dair herhangi bir bilginin yer almadığını” söyledi. Dosya hakkında kısıtlama kararı ve aynı zamanda dosyada avukat kısıtlılığı kararı bulunduğunu hatırlatan Öyke, “Şöyle bir husus var, bir idari işlem yapılıyor, bu idari işlem ile belediye eşbaşkanı görevden uzaklaştırılıyor, ancak bunun gerekçesi ortaya konulmuyor. Bu zaten İdari Hukukun en temel ilkesi olan idari işlemlerinin belirliliği ilkesine aykırıdır. İdare yaptığı işlemlerde işlemin nedenlerini ve gerekçelerini açık bir şekilde belirtmek zorundadır” diye konuştu. 

 

‘SAVAŞ POLİTİKALARINI SÜRDÜRME ISRARI’

 

İbrahim Halil Öyke

 

İktidarın Kürt kentlerinde kayyım politikasını yürüttüğüne dikkat çeken Öyke, “Hukuken salt soruşturma başlatılmış olması görevden uzaklaştırılabileceği anlamına gelmez. Şöyle bir husus var, soruşturmanın bir kovuşturmaya dönüşmeyebilir. Kovuşturmaya dönüşse dahi beraat kararı verilebilir veyahut mahkumiyet kararı çıkmayabilir. Bu sebeple ortada henüz bir mahkumiyet kararı yokken böyle gizli bir soruşturmanın gerekçe gösterilmesi bir hukuk garabetidir. Öte yandan siyasal iktidar Kürt halkının iradesine saygı duymuyor. Kürt halkının kendisini kendi hür iradesiyle yönetmesine izin vermiyor. Kendi tahakkümünü devam ettirmek istiyor. Bu sadece irade gaspı ile açıklanabilecek bir durum değil. Bunun yanında siyasal iktidar kendi savaş politikalarını sürdürebilmek için bu yönteme tekrar başvurmuş durumda” ifadelerini kullandı. 

 

‘KAYYIM KADIN İRADESİNE SALDIRI’

 

Ayşe Sürücü

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Milletvekili Ayşe Sürücü, AKP-MHP iktidarının ısrarlı bir şekilde Kürt halkının iradesini tanımamada ısrar ettiğini söyledi. Kayyımların uygulamalarını hatırlatan Sürücü, kayyım sonrası özellikle belediyede kadın kazanımlarına dönük saldırılarına dikkati çekerek, “Bizim belediyelerimizde kadın belediyeciliği ve eşbaşkanlık sistemi var. Özellikle saldırdıklarında eşbaşkanlık sistemini hedef göstermişlerdi. Bu açık bir şekilde, ‘Kadın iradesini tanımıyorum’ demektir. DEM Parti’nin belediyelerine her gittiklerinde onları kadınlar karşılıyor. Buna tahammül edemiyorlar. Kadınların varlıklarıyla aslında Kürt halkının varlığının pekişeceğini bildiklerinden tahammül gösteremiyorlar” diye konuştu. 

 

‘SİYASİ DARBEDİR’

 

Bekir Benek

 

Curnê Rêş halkının iradesini ortaya koymasının ardından kayyım atandığını söyleyen DEM Parti Riha İl Yöneticisi Bekir Benek ise, “Dün Hilvan’da yenilenen bir seçim vardı. 31 Mart’ta AKP’lilerin sandıkları yakarak iptal ettirdiği, bir anlamda halkın iradesini gasp etmeye çalıştığı yani kayyım atamak istediği seçimler yenilendi. Hilvan halkı bu irade gaspına karşı tutumunu net bir şekilde ortaya koydu. Tam da biz de bu yönlü yaklaşırken bu sabah saatlerinde Hakkari Belediyesi’ne hukuki ve realite ile alakası olmayan bir şekilde kayyım atandı. Bu halkın iradesinin yok sayılmasıdır ve bir siyasi darbedir. Bizler Riha halkı olarak Hakkari halkının iradesinin yanındayız. Bu hakkın tekrar iadesi konusunda da bizler elimizden geleni çaba ve direnci göstereceğiz” şeklinde konuştu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version