Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kayyım demokrasiyi rafa kaldırmaktır’


ANKARA / İSTANBUL  – Colemêrg Belediyesi’ne, “komplovari” bir yöntemle kayyım atandığına dikkat çeken sendika ve sivil toplum örgütleri, “Halk iradesi gasp edilemez” mesajı verdi.

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine Vali Ali Çelik kayyım olarak atanmasına dönük tepki gösteren sendika ve sivil toplum örgütleri, “kayyım darbedir” açıklamaları yaptı.

 

HDK’DEN İRADEYE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, sanal medya hesabından yazılı açıklama yaptı. İktidarın Kürt halkına ve demokratik bir cumhuriyetten yana olan kesimlere “pervasızca” saldırdığı ifade edilen açıklamada, “AKP-MHP iktidarı defalarca iktidardan düşmesine rağmen devletin olanaklarına dayanarak, toplumun iradesine karşı darbe yapmayı iktidarda kalmanın en temel yöntemi haline getirmiştir. Kayyımlar bu darbe yönetiminin mekaniğinin en somut göstergesidir. İşçiler, kadınlar, gençler, demokratlar, sosyalistler bu kayyım gaspını asla kabul etmediler. Her alanda yürütülen demokratik mücadeleyle ve en son 31 Mart yerel seçimlerinde AKP-MHP faşizm iktidarına kaybettirdiler” denildi. 

 

Kaybeden iktidarın önce Wan’a kayyım atamaya çalıştığını ve buna karşın halkın direnişiyle kayyım politikasının boşa çıkarıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Halkların iradesine, demokrasiye, kadınlara, doğaya düşman AKP-MHP faşizmi şimdi de Hakkari Belediyesi’ni gasp etmek için harekete geçmiş belediye eşbaşkanı hukuksuzca gözaltına alınmış ve belediye binasını işgal etmiştir. Bu Türkiye ve Kurdistan halklarının iradesine bir darbedir. Darbeye karşı demokratik halk iradesini, demokratik halk direnişini geliştirmek için tüm Kurdistan ve Türkiye halklarını bulunduğu her alanda iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

 

KESK: KAYYIMA GEÇİT YOK

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından sanal medya üzerinden yapılan yazılı açıklamada, şu sözlere yer verildi: “Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması kabul edilemez. Kürt halkının seçme seçilme hakkını dahi yok sayan bu girişim karşısında dayanışma içinde mücadele edeceğiz. Van’da denendi, halkın duvarına çarptı; Hakkari’de yine, yeni bir darbe! Kayyum halkın iradesine el koymadır; ‘orada’ olan orada kalmaz/kalmıyor bu bilinçle ve duyarlılıkla demokrasi mücadelesini hep birlikte yükseltmeliyiz! Bu girişim karşısında dayanışma içinde mücadelemizi sürdüreceğiz. #Hakkari’de kayyum kabul edilemez! #KayyımaGeçitYok”

 

İHD: HALK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi ise sanal medya hesabından, “Halk İradesi Gasp Edilemez. Kayyıma hayır” mesajı verdi.

 

TÜM BEL-SEN: KOMPLOVARİ BİR YÖNTEM

 

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) tarafından yapılan açıklamada, 31 Mart yerel seçimlerinde istediği sonucu alamayan AKP-MHP iktidarının, “Komplovari bir yöntemle” halkın iradesini gasp etmeye çalıştığını belirtildi.

 

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Her seferinde halk iradesine yenilmekten kurtulamayan siyasi iktidar, halkın demokratik iradesini klasik hukuk oyunlarıyla gasp edemeyince yine en iyi bildiği, siyasi bir darbe aracı kayyıma başvurdu. Şurası açıktır ki Hakkari Belediyesi’ne darbeci bir zihniyetle kayyım atanması sadece Hakkari halkının değil; bütün Türkiye halkının demokratik iradesinin gasp edilmesi girişimidir. Seçimlerden sonra ‘normalleşme’ söylemleri ve yeni anayasa tartışmalarının 22 yıllık AKP politikalarının terk edileceği gibi bir hava oluştursa da görülüyor ki; konu halk iradesi ve Kürtler olunca aynı demokrasi düşmanı, hukuk tanımaz klasik tekçi rejim kendini tüm şiddetiyle bir kez daha gösteriyor. Biz yerel yönetimlerde halk için kamusal hizmet üreten emekçiler olarak, belediyeleri halkın kendi kendini yönettiği demokrasi okulları olarak kabul edip, kamu hizmetlerinin temel insan hakkı olarak tanımlarken, devletin halka en yakın eli olan yerel yönetimleri mali ve yetki açısından günümüze uygun olarak hizmet edebilecek bir düzenleme ile yetkilerini genişletmesi beklenirken siyasi iktidarın işine gelmediğinde demokrasi dışı uygulamalarla hukuk tanımadığını ilan etmesi kabul edilemez olduğu gibi, kırıntıları kalan demokrasimiz açısından da ayıplı bir durumdur.”

 

GENEL-İŞ: KAYYIM DEMOKRASİYİ RAFA KALDIRMAKTIR

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (DİSK Genel-İş), “Belediyelere kayyum atamak seçme ve seçilme hakkını hiçe saymak, demokrasiyi rafa kaldırmaktır” vurgusu yaptı. Genel-İş tarafından yapılan açıklamada, kayyım politikalarının Anayasa’nın birçok maddesine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere demokratik uluslararası anlaşmalara, evrensel hukuka ve temel insan haklarına aykırı olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Kayyum uygulaması bir sonraki yerel seçimlere kadar yerel yönetimi merkezi Hükümet’e bırakmaktır. İşçilerin emeğini, iş güvencesini hedef alan halk iradesini gasp eden her türlü uygulamaya karşı olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Bu sürecin evrensel hukuk kuralları içinde, insan hakları temel alınarak, demokratik kurallar çiğnenmeden adil ve objektif yürütülmesi gerekmektedir” sözleri kullanıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version