Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İstanbul’da kayyım yürüyüşü: Kabul etmiyoruz


İSTANBUL – Kayyımı yürüyüşle protesto eden kitleye polis müdahale ederken, tüm engellemelere rağmen yürüyen kitle, “Bizler bu kayyımı, hırsızlığı, faşizmi kabul etmiyoruz” dedi. 

İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde Emek ve Demokrasi güçleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart seçimlerinde kazandığı Colemêrg Belediyesine kayyım atanmasını Demokrasi Caddesi’nde yürüyüşle protesto etti. “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartının açıldığı yürüyüşte sık sık “Bijî berxedana Colemerg”,  “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Yürüyüşe Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek ile çok sayıda siyasi parti ve örgüt temsilcisinin yanı sıra yurttaşlar da katıldı.

 

‘KAYYIMI KABUL ETMİYORUZ’

 

Demokrasi Caddesi üzerinde bir araya gelen kitleye, polis engel olmak istedi. Ancak kitle, polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen yürüyüşü gerçekleştirmek istedi. Yürüyüşünü sürdüren kitle, “Bizler bu kayyımı, bu talanı, bu hırsızlığı, faşizmi kabul etmiyoruz”  diyerek tepkisini gösterdi.

 

ARA SOKAKLARDA YÜRÜYÜŞ

 

Polisin önlerine geçmesi üzerine kitle ara sokaklarda yürüyüşünü slogan atarak gerçekleştirdi. Polis 20’ye yakın kişiyi gözaltına aldı. 

 

BEŞİKTAŞ’TA OTURMA EYLEMİ 

 

DEM Parti Beşiktaş İlçe yöneticileri, Colemêrg Belediyesine kayyım atamasını, Beşiktaş İskelesi önünde gerçekleştirdikleri oturma eylemi ile protesto etti. Eyleme, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Beşiktaş İlçe Başkanı Ali Can Şen de katıldı. “Belediyeler bizimdir” , “Gaspa izin vermeyeceğiz” pankartının açıldığı eylemde, “Umutsuzluğa kapılma, Wan’ı hatırla” dövizleri taşındı.

 

 

CHP İlçe Başkanı Alican Şen, “Halkın iradesini yok saymak kabul edilemez bir durum. Halkın iradesine saygı duymamak partimiz olarak desteklemediğimiz bir durumdur. Eyleminize destek vermek amaçlı buraya geldim. Buradaki arkadaşlarımızı selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘BİRLEŞEREK HUKUKSUZLUĞU KALDIRACAĞIZ’

 

DEM Parti İl Yöneticisi Ferah Kökmen de halkın iradesinin yeniden yerine gelene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirterek , “Türkiye’de demokrasiye bir darbe daha indi ve halkın iradesine gasp geldi.  Bizler en meşru demokratik hakkımızla bunu kabul etmeyeceğimizi defalarca söyledik, yine de söylüyoruz. Halkın iradesi yerine gelene kadar eylemlerimiz kesintisiz sürecektir. Hep beraber birleşerek bu hukuksuzluğu ortadan kaldıracağız” dedi.

 

BEYOĞLU’NDA NÖBET EYLEMİ 

 

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda nöbet eylemini  5’inci gününde devam etti. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “Kayyum defol” yazılı tişörtler giyildi. “Taksim bizim Hakkari bizim 1 Mayıs’a özgürlük” pankartı açılırken, sık sık “Bijî berxwedana Colemêrgê”, “Belediye bizimdir gasp edilemez”, “Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Diren Hakkari, İstanbul seninle” ve “Her yer Hakkari her yer direniş” sloganları atıldı.  

 

Emekçi Hareket Partisi (EHP) temsilcisi Feyzanur Yılmaz, AKP iktidarının Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını gasp ettiğini söyledi. Bu yüzyılda seçme ve seçilme hakkı için meydanlara çıkmak zorunda bırakıldıklarını belirten Yılmaz, “AKP yapılan son seçimlerde gidici olduğunu gördü ve bu yüzden saldırılarını artırdı. Bunlar iktidarın son çırpınışlarıdır. Kürt halkı asla yalnız değildir. AKP’nin zulmüne karşı tek yumruk olup AKP’Yİ göndereceğiz” ifadelerini kullandı. Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) İstanbul Temsilcisi Fatih Kaçar, AKP’nin seçimleri kaybetmesinin ardından faşizmi  yükselttiğini ifade etti.  Kaçar, “Bizler Kürt halkının kayyuma karşı başlattığı direniş köprülerini kurarak kayyımcı iktidara karşı mücadele edeceğiz”  diye konuştu.

 

 

‘KAYYIM TÜRKİYE MESELESİ’

 

 

DEM Parti Meclisi (PM) üyesi Ünal Yusufoğlu, “Faşizmin hiçbir yönelimi bize tek bir geri adım attırmayacak. Kürdistan’da direnen hiç kimse yalnız değildir. Bugün  İstanbul’dan Ege’den Ankara’dan Hakkari’ye  selam veren  bunun için yola çıkan herkes bu mücadelenin en kıymetlileri olduğunu  bir kez daha göstermiştir. Birlikte direneceğiz, geleceğimiz birlikte inşa edeceğiz” ifadeleri kullandı. DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz da kayyım meselesinin Türkiye halklarının meselesi olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de demokrasi Kürtler için kadınlar, işçiler için yok, demokrasi sadece  AKP ve kendi yandaşları için var. Biz anlayışı reddediyoruz. Bizler  yüz yıldır  bu zulme boyun eğmedik eğmeyeceğiz” diye belirtti.  

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version