Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İRAN | Anayasa Koruma Konseyi adayları açıkladı; cumhurbaşkanlığına en yakın isim Kalibaf

İRAN | Anayasa Koruma Konseyi adayları açıkladı; cumhurbaşkanlığına en yakın isim Kalibaf


ATTA KENARE / AFP

İran Anayasa Koruma Konseyi, ülkenin sertlik yanlısı Meclis Başkanı Kalibaf ve diğer 5 kişinin 28 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmalarını onayladı.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 7 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından 28 Haziran’da yapılması kararlaştırılan seçimde adaylar belli oldu. Anayasa Koruma Konseyi, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın yanı sıra 5 adayı daha onaylarken, Mahmud Ahmedinejad’ın başvurusunu reddetti.

Koruma Konseyi, adayları belirlemede bir kadını ya da ülke yönetiminde radikal değişiklik çağrısı yapan herhangi birini kabul etmeme çizgisini sürdürdü.

Cumhurbaşkanlığı için en öne çıkan aday, ülkenin paramiliter Devrim Muhafızları ile yakın bağları olan eski Tahran belediye başkanı 62 yaşındaki Muhammed Bakır Kalibaf. Şu anda Meclis Başkanı olan Kalibaf, 2005 ve 2013 yıllarında cumhurbaşkanlığına aday olmuş ancak seçilememişti.

Dini Lider Hamaney geçen hafta yaptığı bir konuşmada Kalibaf’ın destekçilerinin vurguladığı niteliklere atıfta bulunarak Meclis Başkanı’na destek verebileceğini ima etti.

Eski bir Muhafız generali olan Kalibaf, 1999 yılında İranlı üniversite öğrencilerine yönelik şiddetin faillerinden biriydi. Ayrıca 2003 yılında ülkenin polis şefi olarak görev yaparken öğrencilere karşı gerçek mermi kullanılması emrini verdiği de bildiriliyor.

İran’ın cumhurbaşkanlığı için Kalibaf ile Said Celili, Mesud Pezeşkiyan, Mustafa Purmuhammedi, Emir Hüseyin Gazizade Haşimi ve Alirıza Zakani yarışacak.

AFP

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version