Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hindistan seçimleri: Sandık çıkış anketlerinde Modi üst üste üçüncü kez farkla kazanıyor

Hindistan seçimleri: Sandık çıkış anketlerinde Modi üst üste üçüncü kez farkla kazanıyor


1.4 milyarlık nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da altı haftadır devam eden seçim süreci sona erdi. 

Mevcut Başbakan Narendra Modi’nin başında olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan Ulusal Demokratik İttifakı (NDA), birçok muhalefet partisinin Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı (INDIA) adı altında toplandığı geniş koalisyona karşı yarıştı.

Sandık çıkışı anketlerine göre, Ulusal Demokratik İttifakı seçimi büyük farkla önde götürüyor.

Anketler, Ulusal Demokratik İttifak’ın, Hindistan’ın 543 sandalyeli alt meclisinde üçte ikilik çoğunluğu kazanacağını gösteriyor. Meclis çoğunluğunun üçte ikisinin kazanılması, NDA’ya anayasa değişikliği şansı tanıyabilir. 

4 Haziran’da açıklanacak resmi seçim sonuçları sandık çıkış anketleri gibi olursa, Modi iktidarını 10 yıl daha uzatmış olacak. 

Başbakan Modi, X hesabından yaptığı paylaşımda, sandık çıkış anketlerine dayanarak seçimi rekor oyla kazandığını iddia etti:

“Hindistan halkının tekrar NDA hükümetini seçmek için rekor seviyede oy verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Fırsatçı Hindistan İttifakı seçmene dokunamadı. Kastçı ve yozlaşmışlar.”

https://x.com/narendramodi/status/1796910902983450823

Seçim zaferinin resmileşmesiyle Modi, Jawaharlal Nehru’dan sonra üç dönem başbakan seçilmiş ilk isim olacak. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version