Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hindistan Başbakanı Modi’ye soğuk duş, mecliste çoğunluğu kaybetti

Hindistan Başbakanı Modi’ye soğuk duş, mecliste çoğunluğu kaybetti


Bir buçuk aydır kademeli şekilde yapılan seçimlerin 1 Haziran’da sona ermesinin ardından Hindistan’da seçim sonuçları netleşiyor. Seçime 400 vekil hedefiyle giden Modi ve partisi BJP, ağır yara aldı. 60’dan fazla koltuk kaybeden BJP hala parlamentoda birinci parti olsa da çoğunluğu kaybetti. Seçim sonuçları, Modi’yi koalisyon ortağı bulmaya zorluyor.

Yapılan seçim anketlerinde Modi’nin ezici bir galibiyet alması beklenirken Çarşamba günü oyların sayımının sona ermesinin ardından BJP yetkilileri ağır bir şok yaşadı. İktidardaki parti geçen seçime kıyasla 62 vekil daha az çıkartırken meclis çoğunluğu için de 32 sandalyeye ihtiyaç duyuyor. BJP’nin resmi sonuçlar açıklandığında vekil sayısının 302’den 240’a düşmesi bekleniyor. Mecliste çoğunluk için 272 vekil gerekiyor.

Modi’nin koltuğu terketmesi beklenmiyor

2014’ten beri iktidarda olan BJP lideri, 10 yılın ardından ilk kez mecliste çoğunluğu kaybetti. Bunun yanında Ulusal Demokratik İttifak (NDA) olarak bilinen siyasi müttefikleriyle birlikte Modi’yi destekleyecek vekil sayısının 292 olacağı öngörülüyor. Modi’nin partisinin müttefiklerinin de desteğiyle önümüzdeki 5 yıl için de iktidarda olacağı belirtiliyor.

10 yıldır iktidarda olan Modi’yi devirmek için biraraya gelen, ülke genelinde ve bölgesel 20’den fazla partiden oluşan muhalefet bloğu Hindistan Ulusal Kongresi ise seçimlerden beklenenden çok daha iyi bir performans göstererek 230 sandalye kazandı. Seçimden önce devlet kurumları parti fonlarını dondurmuş ve bazı muhalefet liderlerini hapse atmıştı.

Modi, partisinin 60’dan fazla vekil kaybetmesine rağmen yaptığı konuşmada çok mutlu olduğunu, partisinin en çok oyu alıp en fazla sayıda sandalyeye sahip olduğunu belirtti. Modi, “10 yıl sonra üçüncü kez halkın onayını almak moralimizi yükseltiyor, yeni bir güç veriyor. Rakiplerimiz birlik olmalarına rağmen BJP’nin kazandığı kadar sandalye bile kazanamadılar.” dedi.

Muhalefetteki Kongre partisi başkanı Mallikarjun Kharge, Modi’nin ahlaki ve siyasi bir yenilgi aldığını söyledi ve ekledi: “Mücadelemizi işsizlere, çiftçilere ve bu ülkenin yoksullarına odakladık. BJP ise yalanlar ve nefret yayarak kısır bir kampanya yürüttü. İnsanlar bunu reddetti.”

Modi, hindu milliyetçisi ve müslüman karşıtı politikalarıyla biliniyor, görevde olduğu on yıl boyunca artan otoriterlik ve muhalefete yönelik baskılar sebebiyle eleştiriliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version