Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Güneş yanıklarına dikkat: Kalıcı hasar bırakabilir

Güneş yanıklarına dikkat: Kalıcı hasar bırakabilir


Artı Gerçek – Yaz tatilleriyle birlikte ciddi artış gösteren ciltte güneş yanıkları konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Akın, güneşin zararlı etkilerinin yol açtığı en önemli sorunların başında cilt kanserinin geldiğini hatırlattı.

GÜNEŞ YANIĞI HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?

“Masum görünen güneş yanıkları oldukça önemlidir. Kalıcı hasar bırakabilir” diyen Akın, şu uyarılarda bulundu:

“Gerekli önlemler alınmadan güneşlenmek ya da güneşe maruz kalmak farklı sorunlara neden olabilir. Bunları, cilt kanserleri, güneş yanıkları, erken cilt yaşlanması, bağışıklık sistemi zayıflığı, cilt lekesi ve bazı göz sorunları olarak sıralamak mümkün.”

EN TEHLİKELİ KANSER MELANOM

Güneşin zararlı etkilerinin yol açtığı en önemli sorunların başında cilt kanserinin geliyor.

Dr Akın, güneş ışınlarının deri hücrelerinin DNA’sını bozması sonucu melanom, bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinomun ortaya çıktığını anlattı.

Melanomun yaşam kaybıyla sonuçlanan en tehlikeli kanserlerin başında geldiğini dile getiren Akın, “İkinci etki güneş yanığı. Masum görünen güneş yanıkları oldukça önemlidir. Yarattığı ağrı, kızarıklık gibi şikayetlerin çok ötesinde kalıcı hasar bırakabilir. Yanıkların oluşmasındaki en önemli risk gruplarının başında da güneş koruyucu kullanmadan cildi güneş ışığından veya solaryum gibi yapay kaynaklardan gelen UV ışığına maruz bırakanlar geliyor” dedi.

GÜNEŞTE CİLDİ SÜREKLİ ISLATMAK RİSKİ ARTIRIYOR

Akın, güneş yanığı açısından, açık tenli, mavi gözlü, kızıl ya da sarı saçlı kişilerin daha fazla risk altında olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:

“Yanık için güneş ışınlarına maruziyeti artıran açık havada çalışmak, yoğun güneş alan sıcak veya yüksek rakımlı alanlarda yaşamak ya da tatil yapmak, alkol alarak güneşe çıkmak, koruyucu olmadan güneş altında cildi sürekli ıslatmak ya da yüzmek yanık riskini artırır.”

Güneşe maruziyetin cilt üzerindeki diğer etkisinin ciltte lekelenmeler ve renk değişikliği olduğuna işaret eden Akın, güneş ışınlarının ciltte melanin üretimini artırarak güneş lekeleri, çiller ve düzensiz cilt tonuna neden olabildiğinin altını çizdi.

SAAT 10.00-16.00 ARASI GÜNEŞ ÇIKMAYIN

Akın, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için riskli saatlerde güneşe çıkılmaması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

– UV ışınlarının en güçlü geldiği 10.00-16.00 arasında güneşe çıkmamaya özen gösterilmeli.

– Sadece yaz aylarında ve güneşli günlerde değil bulutlu havalarda da yıl boyu korunmalıdır.

GÖLGEDE BİLE KORUCUYU KULLANILMALI

– Ayrıca sadece güneş altında değil, dışarıya çıkıldığında gölgede bile olunsa koruyucu kullanılmalı.

– Güneşin UV ışınlarından korunmak için kullanılacak kıyafetler de önemli. Güneşe çıkılacaksa sıkı dokulu kumaşlardan yapılan uzun kollu gömlekler, plaj kıyafetleri ve uzun pantolon, etekler tercih edilmeli. Kıyafetlerdeki renk tercihleri de açık renkler olmalı.

– Şapka yine mutlaka kullanılması gereken aksesuarlardan biri olmalı. Koruma sağlaması için tercih edilecek şapka, yüzü, kulakları ve boynun arkasını gölgelemeli. Koyu renkli ve hasır şapkalar tercih edilmemeli.”

GÜNEŞ KREMİNİN KORUMA FAKTÖRÜ KAÇ OLMALI?

Yüksek koruma faktörlü koruyucu kullanımını öneren Akın, uzamış açık hava aktivitelerinden en az yarım saat önce suya dayanıklı, geniş spektrumlu, en az 30 koruma faktörlü güneşten koruyucunun tüm kıyafet dışında kalan alanlara sürülmesi gerektiğini ifade etti.

Akın, sahte koruyucu kozmetik ürünlerin yeterli UV koruması sağlamadığı için güneş yanıkları, erken cilt yaşlanması ve cilt kanseri riskini artırabileceğini, sahte ürünlerin düzensiz pigmentasyon ve renk değişikliklerine neden olabileceğini belirtti.

SAHTE VE KALİTESİZ KREMLERE DİKKAT

İçeriği tam olarak bilinmeyen sahte ürünlerin cilt tarafından emilen toksik maddeler içerebileceğini aktaran Akın, “Bu maddeler arasında kurşun, cıva ve arsenik gibi zararlı kimyasallar da bulunabilir. Bu tür kimyasalların uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalı. Ürünün hazırlanma aşaması bilinmediği için uygun olmayan şartlarda üretilen ürünler cilt enfeksiyonlarına neden olabilir” dedi.

Akın, güneşe maruziyetin fazla olduğu dönemlerde su tüketimine de dikkat edilmesi uyarısında bulundu. (AA)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version