Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’nın Kiev’e Mirage 2000-5 savaş uçağı vereceğini açıklayan Macron: Ukrayna’ya asker konuşlandırmak tabu değil

Fransa'nın Kiev'e Mirage 2000-5 savaş uçağı vereceğini açıklayan Macron: Ukrayna'ya asker konuşlandırmak tabu değil


– İkinci Dünya Savaşı’ndaki Normandiya Çıkarması’nın 80. yıldönümü vesilesiyle Fransa’yı ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’yla savaşını müttefiklerin Nazi Almanyası’na karşı savaşıyla kıyaslarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Mirage 2000-5 jetleri tedarik etme vaadine mazhar oldu.

‘TALEBE YANIT VERİRİZ’

Pilotlar dahil 4500 Ukrayna askerine Fransa’da eğitim vereceklerini, donatacaklarını ve finanse edeceklerini söyleyen Macron, Fransız askeri eğitmenlerini Ukrayna’ya gönderme isteğini yineleyerek “Bu bir tabu olmamalı” diye vurguladı. Ukrayna Savunma Bakanı’nın müttefiklerden Ukrayna’da eğitim talep ettiğini hatırlatan Macron, “Bu, bir talep olduğu anlamına geliyor ve ne zaman bir talep olsa, nasıl yardımcı olabileceğimizi düşünürüz” dedi. Macron, Kiev’in Fransa’nın tedarik ettiği silahlarla Rusya Federasyonu’nun resmi topraklarını vurmasına izin verdiklerini de doğruladı.

‘ELİNDEKİ 27 MİRAGE’IN TAMAMINI GÖNDEREBİLİR’

Çok rollü, tek motorlu jet avcı uçağı Mirage 2000-5 filosunu 2030 yılına kadar Rafale savaş uçaklarıyla değiştirmeyi hedefleyen Fransa, aynı zamanda Mirage sahibi diğer ülkeleri bunları Ukrayna’ya tedarik etmeye ikna etmeyi umuyor.

FRANCE 24’ün Kiev muhabiri, Fransa’nın Ukrayna’ya Dassault yapımı Mirage jetlerinden kaç tane göndereceğiyle ilgili “İlk duyumlar sadece 5 tane gönderileceği yönündeydi. Ancak şu anda Ukrayna internetinde Fransa’nın sahip olduğu 27 Mirage’ın tamamını Ukrayna’ya göndermeye hazırlandığına dair pek çok spekülasyon var. Bu tabii ki çok büyük ve önemli bir rakam” dedi. Son aylarda görüştüğü Ukraynalı askerlerin, “küçük bir sayının bile sahada büyük fark yaratacağını” söylediğini aktardı.

‘BATI ÜLKESİNİN UKRAYNA SAVAŞI’NA DAHİL OLMASI ÇOK ÖNEMLİ ADIM OLUR’

Muhabir, Fransa’nın eğitmenlerini pilot yetiştirmek için Ukrayna’ya göndermeyi planladığını duyurması halinde, bunun “Batılı bir müttefikin Ukrayna Savaşı’na dahil olması açısından kesinlikle, sembolik de olsa çok çok önemli bir adım olacağını” dile getirdi.

Moskova, bunun doğrudan Rusya-NATO savaşı çıkarabileceğine dair defalarca uyarıda bulundu.

UKRAYNA LİDERİ: AVRUPA ARTIK BİR BARIŞ KITASI DEĞİL

Zelenskiy, Fransa parlamentosunda yaptığı, ayakta alkışlandığı, ama bazı koltukların boş kaldığı konuşmada, “Ukrayna savaşının Avrupa için dönüm noktası olduğu, Avrupa’nın artık bir barış kıtası olmadığı, Fransa’nın vereceği jetlerin ise Avrupa’nın ortak değerleri etrafında birleştiği ve güçlü olduğu mesajı göndereceğini, bunun Avrupa’nın kendisini tehdit etmeye cüret eden kötülükten daha güçlü olduğunu kanıtlayacağını” söyledi.

BİDEN ZELENSKİY’DEN ÖZÜR DİLEDİ

Ukrayna topraklarında üretim yapacağını açıklayan Versailles’daki Fransız-Alman silah şirketi KNDS’yi ziyaret eden Zelenkiy, ardından Macron’un evsahipliğinde ABD Başkanı Joe Biden’ın da katıldığı Omaha Plajı’ndaki Normandiya çıkarması töreninde boy gösterip ayakta alkışlandı.

ABD ile Ukrayna liderlerinin Paris’teki görüşmesinde, Biden, Kongre’nin Rusya’nın savaş alanında kazanımlarını ilerletmesine yardım eder şekilde 61 milyar dolarlık askeri yardımı aylarca askıya almasından ötürü ilk kez Zelenskiy’den açıkça özür diledi.

‘2. DÜNYA SAVAŞI’NDAKİ GİBİ BİRLİK İÇİNDE OLARAK RUSYA’YA KARŞI DURUN’

Kiev’e Rusya saldırılarında çöken elektrik altyapısını onarması için 225 milyon dolarlık yeni yardım yapılacağını duyuran Biden “Hâlâ (mücadelenin) içindeyiz. Tamamen. Derinlemesine” dedi.

Zelenskiy de “tüm ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda yaptığı gibi birlik sergileyerek” Ukrayna’yı desteklemesini talep etti. (France24, Reuters, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version