Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FRANSA | Sinema sektörünün önde gelen isimlerinden Dominique Boutonnat’ya cinsel saldırı suçundan 3 yıl hapis

FRANSA | Sinema sektörünün önde gelen isimlerinden Dominique Boutonnat’ya cinsel saldırı suçundan 3 yıl hapis


Ludovic MARIN / AFP

Fransa’nın en üst düzey sinema kurumunun başkanı Dominique Boutonnat, 2020 yılında 19 yaşında olan vaftiz oğluna cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulunmasının ardından Cuma günü ikisi ertelenmiş olmak üzere üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kararın hemen ardından bir açıklama yapan 54 yaşındaki Boutonnat, Ulusal Sinema Merkezi (CNC) başkanlığından istifa ettiğini duyurdu. Kültür Bakanlığı’na bağlı olan CNC sinemayı desteklemenin yanı sıra sektördeki cinsel şiddeti engellemeye yönelik tedbirleri denetliyor.

Nanterre Ceza Mahkemesi, Fransız sinemasının en güçlü isimlerinden biri olarak görülen Boutonnat’ın 1 yıllık hapis cezasını elektronik bileklik takarak evinde çekmesine karar verdi.

CNC tarafından yayınlanan açıklamada Boutonnat masum olduğunu savundu ve temyize gideceğini söyledi. Boutonnat, olaydan pişmanlık duyduğunu ancak ilk adımı vaftiz oğlunun attığını savundu.

Boutonnat ilk olarak 2019 yılında CNC şefi olarak atanmıştı. Şubat 2021’de hakkında soruşturma başlatıldı ancak Temmuz 2022’de hükümet tarafından yeniden CNC’nin başına atandı.

Fransız sineması cinsel saldırı iddialarıyla çalkalanıyor

Geçtiğimiz Mayıs ayında Fransız Kültür Bakanı Rachida Dati, Cannes Film Festivali’nde Boutonnat’ın çalışmalarını övdü.

Dava, Fransız sinemasının, aralarında oyunculuk efsanesi Gerard Depardieu’nun da bulunduğu birçok büyük ismin cinsel istismarla suçlandığı döneme denk geldi.

Film endüstrisinde cinsiyetçi ve cinsel şiddete karşı mücadele eden çok sayıda dernek Boutonnat’nın CNC’deki liderliğini kınamıştı.

Dava, aktör Judith Godreche’nin bu yılın başlarında Senato’da yapılan önemli bir oturumda Boutonnat’nın görevinden alınması çağrısında bulunmasının ardından yeniden gündeme geldi.

Fransız sineması onlarca yıldır cinsiyetçilik ve cinsel istismarı görmezden geldiği iddialarıyla çalkalanıyor. Geçtiğimiz aylarda istismarı önlemeye yönelik eğitimler, CNC aracılığıyla kamu fonu arayan filmler için zorunlu hale getirilmişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version