Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FRANSA | Macron neden erken seçime gittiğini açıkladı; sağ ve sol ittifaklara ateş püskürdü

FRANSA | Macron neden erken seçime gittiğini açıkladı; sağ ve sol ittifaklara ateş püskürdü

STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yaşadığı hezimetin ardından duyurduğu erken seçimlerde “aşırı uçlara hayır diyebilen” herkesin desteğini istedi.

AP seçimlerinin ardından sürpriz şekilde meclisi feshedip erken seçim kararı alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, vatandaşlardan partisine destek istedi, aşırı sağ ve soldan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Uyguladığı liberal politikalar nedeniyle halk arasında popülerliği çok düşen Macron Paris’te düzenlediği basın toplantısında, “Umarım zamanı geldiğinde, aşırı uçlara hayır diyebilen iyi niyetli kadın ve erkekler bir araya gelir… kendilerini ülke için faydalı, ortak ve samimi bir proje inşa edebilecek bir konuma getirirler” dedi.

Macron, neden erken seçim kararı aldığını açıkladı

Cumhurbaşkanı’nın Rönesans ekibi ve müttefikleri, Pazar günkü Avrupa oylamasında Marine Le Pen’in aşırı sağcı Rassemblement National partisinin (RN) yarısından daha az oy alarak büyük bir hezimete uğramıştı. Bu durum, azınlık hükümetiyle geçirdiği iki yılın ardından 30 Haziran ve 7 Temmuz’da sürpriz erken seçimlere gitmesine neden oldu.

Macron, “Benim gözümde cevap, hükümeti ya da koalisyonu değiştirerek gelemezdi… Parlamentoyu feshetmek gerekliydi” dedi. Macron vatandaşların “çalışırken bile geçinmekte zorlandıklarını, günlük zorlukların öfke, bazen de kızgınlık” oluşturduğunu kabul etti. İnsanlar “dinlenmediklerini ya da kendilerine saygı gösterilmediğini hissediyorlar… Tüm bu mesajlara kayıtsız kalamayız” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Macron, erken genel seçim çağrısı yapmasının bir nedeninin de 2027’de yapılacak seçimlerde aşırı sağın cumhurbaşkanlığını kazanmasını önlemek olduğunu söyledi.mMacron gazetecilere yaptığı açıklamada “2027’de iktidarın anahtarını aşırı sağa vermek istemiyorum” dedi.

Macron, sağ ve sol cenahtaki ittifaklara ateş püskürdü

Macron, Muhafazakar parti Les Républicains lideri Eric Ciotti’nin Le Pen’in partisi RN ile ittifak kurduğunu açıklamasınına sert tepki gösterdi. Sağın “birkaç saat içinde General Charles de Gaulle’ün mirasının yanı sıra eski cumhurbaşkanları Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy’ye sırtını döndüğünü” söyledi. Ciotti’nin kararına kendi partisi içinden de çok sayıda tepki gelmiş ve istifası istenmişti.

Emmanuel Macron, aşırı sağcı RN’in, Rusya konusunda “belirsiz” bir tutumu olduğunu ve “NATO’dan çıkmayı” hedeflediğini iddia etti.

Macron ayrıca solcu La France insoumise (LFI) partisine de saldırarak, bu partinin Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıya verdiği tepkiyi eleştirdi ve “hem Ukrayna’ya hem de Orta Doğu’ya yönelik imkansız görüşleri” olduğunu söyledi.

Erken seçim kararının ardından ana akım sol partiler, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısına ve Gazze’deki savaşa verdiği tepki nedeniyle “anti-Semitizm” ile suçladığı LFI ile ittifak kurmuştu.

Sol partiler, Fransa’da faşizm tehlikesine karşı farklılıklarını bir kenara bırakıp uzun yıllar sonra birlik olma konusunda uzlaşmaya varmayı başardı. Merkez sol Sosyalist Parti, daha solda yer alan partilerle ittifaka yanaştığı için merkez ve sağ tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.

Macron konuşmasında, “mükemmel değiliz… ama sonuçlarımız var,” diye ısrar etti. 46 yaşındaki cumhurbaşkanı, istihdam, enerji dönüşümü ve Ukrayna’ya verilen desteği en önemli noktalar olarak gösterdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version