Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FİLİSTİN | Norveç, İspanya ve İrlanda’nın ardından Slovenya da Filistin devletini tanıdı

FİLİSTİN | Norveç, İspanya ve İrlanda’nın ardından Slovenya da Filistin devletini tanıdı

AFP

Slovenya Parlamentosu Salı günü, Filistin devletini tanıyan bir kararnameyi kabul etti. Slovenya bu karar ile birlikte yakın zamanda İspanya, İrlanda ve Norveç’in ardından Filistin devletini resmi olarak tanıyan 4’üncü Avrupa Birliği üyesi devlet oldu.

Slovenya, Filistin devletini resmi olarak tanıyan son ülke oldu. Salı günü mecliste yapılan oylamada, muhalefetin itirazına rağmen Filistin devletini tanıma kararı çıktı. Altı saat süren parlamento oturumunun ardından 90 üyeli parlamentonun 52 üyesi hükümetin desteklediği Filistin devletini tanıma kararı lehinde oy kullandı.

Başbakan Robert Golob, yaptığı açıklamada “Bugün Filistin’in egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanınması Batı Şeria ve Gazze’deki Filistin halkına umut veriyor” dedi. Muhalefet, oylamaya katılan ancak çekimser kalan bir milletvekili dışında oylamayı boykot etti.

Slovenya’nın merkez sol hükümeti, Gazze’deki çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi çabalarının bir parçası olarak Filistin devletinin tanınmasına ilişkin kararnameyi geçtiğimiz Perşembe günü parlamentonun onayına sunmuştu.

Filistinli yetkililere göre İspanya, İrlanda ve Norveç’in geçen hafta Filistin devletini tanımasıyla Birleşmiş Milletler’in 193 üyesi arasında Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 145’e yükselmişti.

Kararname ile Slovenya, 1967 BM kararıyla belirlenen topraklar dahilinde ya da her iki tarafın gelecekte varacağı herhangi bir barış anlaşmasına göre Filistin devletini tanıyan 146’ncı devlet oldu.

Dnevnik gazetesi tarafından Nisan ayında 600 kişiyle yapılan bir ankete göre Slovenlerin neredeyse yüzde 60’ı Filistin devletinin tanınmasını desteklerken yüzde 20’si buna karşı çıkıyordu.

Exit mobile version