Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fidan’ın Sincan ziyaretine Uygurlar’dan tepki: Çin’in soykırımı örtbas etme çabalarına hizmet edecek

Fidan’ın Sincan ziyaretine Uygurlar’dan tepki: Çin’in soykırımı örtbas etme çabalarına hizmet edecek


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin ziyareti, Uygur Türklerinin tepkisini çekti. Fidan’ın ziyaretinde Çin ile dostluk ve ortak politikalar üzerine verdiği mesajlar eleştirildi. “Çin’in Türkiye’nin Doğu Türkistan’a ilgisini kabul etmesi önemli” diyen Türkistan-Der kurucusu Burhan Kavuncu, bu ziyaretin Çin’in soykırım politikalarını örtbas etme gayretlerine hizmet edeceğini belirtti.

Fidan’ın Çin ziyaretinin yankıları sürüyor. Yıllardır Çin tarafından sistematik bir şekilde soykırıma ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılan Uygur Türkleri ziyarete tepkili

Çin’e bir ziyaret gerçekleştiren ve ilk olarak bir düşünce kuruluşunun etkinliğine katılan Fidan burada, “Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri” başlıklı bir konuşma yaptı. Yine Pekin’de Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin de aralarında bulunduğu üst düzey isimlerle bir araya gelen Fidan, bu temasların ardından Urumçi’ye gitti ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi (SUÖB) Parti Sekreteri ile görüştü.

Türkistan-Der kurucusu Burhan Kavuncu, Fidan’ın Çin ziyaretini Karar gatesine değerlendirdi. Kavuncu’ya göre Çin, bu ziyaretten propaganda malzemesi çıkarabilir ve soykırımı örtbas etme gayretine devam edebilir. Kavuncu ziyaretten çok ziyaret sırasındaki söylemlerin ve ifadelerin eleştirilmesi gerektiğini belirtti ve “Soykırımcı bir ülkenin ziyaret edilip ‘dostluk ve ortak politikalar’ gibi ılımlı mesajlar verilmesi hoş değil” dedi.

Kavuncu Fidan’ın “Urumçi ve Kaşgar kadim Türk ve İslam şehirleridir” ifadesinin de bu ziyaretin olumlu yanlarından biri olduğunu belirtiyor.

Fidan, Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk bölgesini Urumçi’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Kaşgar şehrindeki tarihi mekanlardan Yusuf Has Hacib Türbesi ve Iydgâh Camii’ni de ziyaret eden Fidan, Çin Komünist Partisi’nin Bölge Parti Sekreteri Ma Xingrui ve Vali Erkin Tuniyaz ile görüştü.

Türkiye’de yaşayan ve Doğu Türkistan’da bulunan ailesinden haber alamayan Uygur Türkleri Türkiye’den beklentileri Çin ile dostluk temasları kurmaktan ziyade soykırıma ve asimilasyon politikalarına dair önemli adımlar atılmasını bekliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version