Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eylemler 7’nci gününde: Kayyımı geri çek


DEM Parti Muğla İl Örgütü, Belediye Meydan’ında basın açıklaması yaptı. “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” ve “Kadınlar kayyıma karşı” pankartları açılan açıklamada, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atıldı. Açıklamaya DEM Parti Milletvekilleri Burcu Gül Çubuk ve DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu ile Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri de katıldı. 

Açıklamada DEM Parti Milletvekili Burcu Gül Çubuk, iktidarın sandıktan kendisinin çıkmadığı her durumda halkın iradesi gibi davranmadığını vurguladı. Biat etmeyen, faşizmin karşısında diz çökmeyenlerin iradesine kayyım atanmaya çalışıldığını kaydeden Çubuk, “Her yerde kendisini savaşla var eden iktidara karşı Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını savunmak ve kayyım darbesine karşı mücadele etmek Türkiye halklarının gelecek hakkını korumaktır” diye konuştu. DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu ise “Üçüncü kez kayyum atanmış Hakkari belediyemizi geri alacağız. İrade gaspına karşı gün mücadeleyi, dayanışmayı ve birliği büyütme zamanıdır. Bu ülkenin demokrasisine dair bir adım atmak istiyorsak her yerde Hakkari’ye ses olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Kente bulunan siyasi parti ve kurum temsilcileri de söz aldığı açıklamada yarım saatlik oturma eyleminin ardından son buldu. 

Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri de Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda kayyıma karşı bir basın açıklaması yaptı. “Kayyımlara geçit vermeyeceğiz. Hakkari halkının iradesine darbe vurulamaz” pankartı açılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 

Erzorûm Tatos (Tekman), Qereyazî (Karayazı) ve Qereçoban ilçelerindeki belediye önündeki eylem sürüyor. Eyleme belediye eşbaşkanları, DEM Parti ilçe örgütler, belediye meclis üyeleri ve yurttaşlar katıldı.  Eylemin yapıldığı belediyelere, “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı.

Öte yandan Qereyazi Belediyesi eyleminde yurttaşlar, “Kayyım ile gelen direnişle gider”, “Golemêrg ne tene ye”, “İrademe dokunma”, “Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bir gider bin geliriz, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” ve “Bijî aşitî” dövizleri açtı.

AMED

 

 Amed Büyükşehir Belediyesi önünde tutulan nöbet eylemini ÖHD üyesi avukatlar ziyaret etti. Nöbet eylemi saatine doğru yurttaşlar belediye önüne gelerek, yerlerini aldı. Kentin bilinen insanı Sakızcı Memo da kayyıma karşı nöbet eylemine katıldı. Kayyım istemediklerini söyleyen Sakızcı Memo, nöbette yer alanlarla birlikte direniş halayı çekti. Nöbet eylemi halaylarla sürüyor.

 

Sûr ilçesinde de belediye binasına “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asılırken, “Kayyıma geçit yok”, “İrademiz onurumuzdur”, “Her yer Colemêrg, her yer direniş” dövizleri taşındı. Kadınların yoğunlukta katıldığı nöbette, bazı aileler çocuklarıyla katılması dikkat çekti. Kitle, halaylar ve alkışlarla eylemlerini sürdürüyor.

 

PEYAS

 

Peyas (Kayapınar) belediyesi önünde toplanan yurttaşlar nöbet eylemine başladı. Belediye binasına Kürtçe ve Türkçe, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Kadın ve gençlerin yoğun katıldığı eyleme çok sayıda yurttaş destek verdi.

 

Amed’in Bajara Nû (Yenişehir), Rezan (Bağlar), Xana Axpar (Çınar), Hene (Hani), Piran (Dicle), Pasur (Kulp), Licê, Karaz (Kocaköy), Bismil, Farqîn (Silvan) ve Erxenî (Ergani) ilçelerinde de yurttaşlar belediyelerin önünde nöbet eylemlerini sürdürüyor.

 

SÊRT

 

Sêrt Belediyesi önünde başlatılan nöbet eylemi de kötü hava koşullarına rağmen 7’nci gününde sürdürüldü. Sêrt Belediye Eşbaşkanları Sofya Alağaş, Mehmet Kaysi, meclis üyeleri, DEM Parti Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, DBP ile DEM Parti il, ilçe örgütleri, TJA, Barış Anneleri’nin yanı sıra çok sayıda kişinin destek verdiği eylemde, “Belediyeler bizimdir. Gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı açıldı. Nöbet eylemi, alkış, zılgıt, slogan ve şarkılarla sürdürüldü.

 

Sêrt’e bağlı Misirc (Kurtalan) ve Hawêl’e (Baykan) bağlı Ziyaret belediyelerinde de nöbet eylemi, alkış, zılgıt ve sloganlarla devam etti.  

 

ÊLIH

 

Êlih Belediyesi önünde başlatılan protesto ve nöbet eylemi 7’nci gününde de sürdürüldü. Eyleme DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticileri, TJA ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık  “Baskılar bizi yıldıramaz” “Kayyımlar gidecek, halklar gelecek” sloganları atıldı ve şarkılar söylendi.

 

DÊRSIM

 

Dêrsim’deki nöbet eylemi 7. gününde devam etti. Nöbet eylemine Dêrsim Belediyesi Eşbaşkanı Cevdet Konak, Dêrsim’deki siyasi parti ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Nöbet eyleminde kayyımla ilgili resim sergisi yapıldı ve Dêrsimli müzisyenler eyleme destek vererek, türküler seslendirdi.

 

DEM Parti Dersim İl Eşbaşkanı Özcan Gürtaş, “İktidar, almış olduğu hukuksuz kararı devam ettirmektedir. İrade gaspını kabul etmiyoruz. 8 yıllık yolsuzluk, hırsızlık ve talan ortaya çıkmasın diye belediyelerimize kayyım atanıyor” dedi. Kayyımla yönetilen bütün belediyelerde yolsuzluk, talan, yağma ve hırsızlık olduğunu vurgulayan Dêrsim Belediyesi Eşbaşkanı Cevdet Konak da “Kayyımla birlikte dilimiz, kültürümüz ve tarihimiz gasp edildi. Devlet, toplumsal muhalefetin yükseldiği her dönem halkı darbe ile susturmaya çalışmıştır. Faşizmle mücadele eden herkes 13 Haziran’da Colemêrg’de bir araya gelecek. Colemêrg’deki o güçlü ses bu ülkede zulme karşı barışı inşa edecektir” dedi.

 

ÇEWLÎG 

 

DEM Parti Çewlîg İl Örgütü, il binası önünde oturma eylemi düzenledi. Eyleme DBP ve çok sayıda yurttaş katıldı.  Eyleme katılanlar “Kayyım irade gaspıdır kayyımlara hayır”, “İrade gaspına hayır” pankartı taşıdı. Alkış ve zılgıtların yanı sıra sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Kayyımlar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

 

 

MÊRDÎN

 

Mêrdîn’de Qoser (Kızıltepe), Dêrik, Şemrex (Mazıdağı), Nisêbîn (Nusaybin), Kerboran (Dargeçit) ve Artuklu belediyelerinin önünde sürdürülen nöbet eylemleriyle kayyım atamaları protesto edildi. Nöbet eylemlerinde sık sık “Bijî berxwedana Colemerg” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

 

ŞIRNEX

 

Şirnex’in Cizîr ilçesinde de belediye önünde başlatılan nöbet eylemi 7’nci gününde genç müzisyenlerin destek konserleri ile sürdü. Genç müzisyenler, söyledikleri direniş şarkılarla nöbet eylemine destek verdi. Nöbet eylemine DEM Parti il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri, siyasi tutsak aileleri yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Hezex ve Silopiya’da da belediye önünde başlatılan nöbet eylemi sürüyor. 

 

MERSİN

 

Akdeniz Belediyesi önünde sürdürülen nöbet eylemi 7’nci gününde. Nöbet eylemine birçok parti, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. “Kayyım halkın iradesine gasptır. Demokrasiye vurulmuş darbedir” pankartının açıldığı eylemde sık sık, “Bijî berxwedana Colemêrg’ê” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı.

 

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Colemêrg halkının iradesini geri alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Akın, “Ayın 13’ünde Hakkari’de büyük bir buluşma için hazırlık yapıyoruz. İstiyoruz, umuyoruz ki bu ceberut kötülük sistemi bir an önce bu kötülüğünden vazgeçsin, Kürtlerin başta olmak üzere bütün vatandaşların haklarını ve yurttaşlık olarak seçme ve seçilme hakları iade edilsin” diye belirtti.

 

‘YAPMAMIZ GEREKEN ŞEY DİRENMEKTİR’

 

Daha sonra söz alan eski Akdeniz Belediye Eşbaşkanı ve DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, mücadele etmeden hiçbir kazanım sağlanamayacağını belirtti. Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asıl yapmamız gereken şey direnmek, mücadele etmek. Bir direniş örgütlemektir. Bu bir irade gaspıdır. Eğer Van direnişi bir örnekse, Hakkari direnişi de bir örnek olmalı. Buradan sesleniyoruz iktidar yetkililerine; bu halkın iradesini hiç kimse yok saymamalı. Bu siyasi bir karardır ve Kürdün iradesine el koyma kararıdır. Bizim buna itirazımız var.”

 

MÛŞ

 

DEM Parti Mûş İl Örgütü, belediye eşbaşkanları, DEM Part Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, belediye meclis üyelerin katılımıyla irade gaspına karşı belediye önünde oturma eylemi devam etti. 

 

RIHA 

 

Riha’da 5 DEM Partili belediyede tutulan nöbet eylemi 7’nci gününde sürdü. Serêkaniyê (Ceylanpınar), Wêranşar (Viranşehir), Pirsûs (Suruç), Xelfetî (Halfeti) ve Hewag (Bozova) belediye binaları önünde saat 24.00’a kadar devam edecek nöbete belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Nöbete katılanlar direniş şarkıları eşliğinde halaya dururken sık sık Colemêrg’te süren direnişe destek sloganları atıyor.

 

NÖBETİN EN ÖZEL İSMİ SABRİ 

 

Serêkaniyê’de süren nöbet eyleminin her akşamki konuğu özel bir genç olan 20 yaşındaki Sabri, protesto nöbetinin güleç yüzü. Atılan her slogana eşlik eden, çekilen halaylarda mendil sallayan Sabri, her akşam doğruluğuna inandığı, bilincinde olduğu bir sloganı durmadan tekrarlıyor “Direne direne kazanacağız.”

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version