Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dr. Ekinci: Yanık ünitesi olsaydı bu kadar ölüm olmazdı


MÊRDÎN – Mêrdîn’de yanık tedavi ünitesi olmadığı için yaralıların 3 hastane gezdirildiğini aktaran Mêrdîn Tabip Odası Başkanı Şehmus Ekinci, “Eğer yanık ünitesi olsaydı hayatını kaybeden sayısı 15 değil de 10 olabilirdi” dedi.

 

Amed’in Xana Axpar (Çınar) ve Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçeleri arasında 20 Haziran gecesi çıkan yangında 15 yurttaş yaşamını yitirirken onlarca kişi de yaralandı. Görgü tanıklarının yanı sıra meslek odaları ve Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ön inceleme raporları, yangının Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) elektrik nakil hatlarından kaynaklandığına işaret etti. Yangının çıktığı yerin büyük bir bölümünün engebeli arazi olması ve fırtına karadan müdahaleyi zorlaştırırken, “gece görüşlü helikopter yok” denilerek havadan müdahale edilmedi.

 

Konuya ilişkin bir rapor hazırlayan Mêrdîn Tabip Odası, özellikle kentteki hastanenin durumuna dikkati çekti. İncelemeyle birlikte Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Tıp Fakültesi’nin bulunduğu kentte, yanık tedavi ünitesinin olmadığı ortaya çıktı. Raporda, yanık ünitesi olmadığı için yangında yaralananların saatlerce tedavi edilemediği yer aldı. Yurttaşların kendi imkanlarıyla İlçe Devlet Hastanesi’ne taşıdığı yaralılar, oradan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne daha sonra ise yanık ünitesi bulunan Amed ve Riha gibi kentlere kaldırılmak zorunda kalındı. 

  

Mêrdîn Tabip Odası Başkanı Şehmus Ekinci, konuya ilişkin ajansımıza konuştu. 

 

 

Dr. Şehmus Ekinci

 

 

‘RESMİ AÇIKLAMALAR GERÇEKLE UYUŞMUYOR’

 

Yangından haberdar oldukları gibi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleriyle birlikte hemen harekete geçtiklerini belirten Ekinci, ilk iş olarak Mêrdîn’deki hastaneleri gezdiklerini ve eksik sağlık personeli olup olmadığını kontrol ettiklerini aktardı. Olayın büyüklüğünden dolayı kentteki  sağlık personellerinin hemen hastanelere aktığını kaydeden Ekinci, daha sonra durum tespit çalışmalarına başladıklarını vurguladı.

 

İlk etapta 4 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 10 ağır yaralının olduğunu belirten Ekinci, diğer yaralılarının kısmen daha hafif olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. Ekinci, “Daha sonra Kelekê, Tobinî ve Herberê mahallelerine giderek, incelemelerde bulunduk. Resmi kurumlar ve valilik, yangının anızdan kaynaklandığını belirtti ancak orada yaptığımız incelemeler ve görgü tanıklarının beyanlarıyla yangının elektrik tellerinden çıktığını tespit ettik. Yangın mahallindeki incelemelerimiz gün boyu sürdü. Sonraki gün yine oraya gittik. İncelemelerimiz sonucunda da ön raporumuzu oluşturduk” diye belirtti. Hazırladıkları raporla resmi kurumların bilgilerinin çeliştiğine işaret eden Ekinci, “Resmi kurumlar 4 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, bizler aslında yaşamını yitirenlerin sayısının 8’e çıktığını biliyorduk. İlerleyen süreçlerde yangının yaşandığı mahallelerde çalışmalarımız yine devam edecek. Halkta kalıcı psikolojik bir sorun olup olmadığını, sağlık ve ekonomik anlamda yaşanan duruma ilişkin tekrar daha geniş çaplı bir rapor yayınlayacağız” dedi.

 

‘YARALILAR 3 HASTANE GEZDİRİLDİ’

 

Mêrdîn gibi nüfusu 1 milyona yaklaşan büyükşehirdeki hastanelerde yanık ünitesinin olmamasına değinen Ekinci, şunları belirtti: “Bölgemizde sadece Riha ve Amed’te yanık ünitesi var. Yangın olduktan sonra ambulanslar bölgeye ulaşana kadar yurttaşlar kendi imkanlarıyla birçok yaralıyı özel araçlarla Şemrex’teki hastaneye ulaştırdı. Şemrex’deki hastane küçük olduğu için yaralılar Mêrdîn ve Qoser ilçesindeki hastanelere sevk edildi. Bu hastanelerde de yanık ünitesi olmadığı için Riha ve Amed’de bulunan hastanelerine sevk edildiler. Yani yaralılar 3 kez yer değiştirdi. Böyle 3’üncü derece yanık hastaları için zaman çok kritiktir. Bir an önce müdahale edilmesi gerekiyor. 3 yer değiştirilmesi o hastalar için çok büyük zaman kaybı oldu. 

 

‘ÜNİTE OLSAYDI ÖLÜMLER ARTMAZDI’

 

Eğer Mêrdîn’de yanık ünitesi olsaydı hayatını kaybeden sayısı 15 değil de 10 olabilirdi. Aradaki zaman kaybı daha çok insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. 6-7 kentten yanık hastaları Riha ve Amed’deki hastanelere sevk edildiği için çoğu zaman bu hastanelerde de yer sorunu yaşanıyor. Bundan dolayı bazen hastalarımız Elezîz, Dîlok hatta Adana’ya kadar gönderdiğimiz oluyor.” 

  

Yangın ünitesinin kurulmasının zor olmadığını vurgulayan Ekinci, “Bu ünite biraz maliyetli olduğu için açılmıyor ama bu maliyet bir devlet için hiçbir şeydir. Bu bölgedeki halka ikinci sınıf muamelesi yapıldığı için bu ünite açılmıyor. Daha önce ekonomi iyiydi bu ünite açılmıyordu şimdi ekonomik kriz oldu hiç yapmazlar. Ancak bir an önce bölgeye yangın ünitesinin açılması zorunluluktur” ifadelerini kullandı.  

 

MA / Ahmet Kanbal – Ömer Akın 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version