Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diyanet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını Suudilere ihbar etti

Diyanet: Paranın vadesiz hesapta tutulması uygun değildir


Diyanet’in, seyahat vizesi, işçi vizesi ve ticari vizeyle Suudi Arabistan’a giden hacı adayı Türk vatandaşlarını Suudi Arabistan yönetimine şikayet ettiği ortaya çıktı. Diyanet’in şikayet ettiği Türk vatandaşlarını otel otel arayıp bulan Suudi polisi, otel odalarının kapılarını kırarak hacı adaylarını yaka paça gözaltına aldı. Suudilerin hacı adaylarına 10 bin riyal (86 bin TL) ceza kestikten sonra sınır dışı ettiği belirtildi.

BİNLERCE MAĞDUR

Yaklaşık 20-25 bin Türk vatandaşının yaşadığı sorunun kaynağının Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan olduğu, kendi itirafıyla anlaşıldı. Demirhan, bir grupla yaptığı sohbette, kendi kotaları dışında hacca giden Türkleri şikayet ettiğini belirterek şöyle dedi:

“Ticari vize ile seyahat vizesiyle plansız, programsız gelen hacılarımız var. Hatırlarsınız daha önce 3 aylık Hac vardı ya, Ramazan’da gidiyor, Kurban’da dönüyordu. Önceden gidip orada kamufle olan, Arafat’a gitmek için otelde bekleyenler geçen sene çok fazlaydı. Bu sene biz onları şikayet ettik. Şikayetçi olduk, ‘Bunlar bizim organizasyonumuzu baltalıyor’ dedik”

SUUD POLİSİ OTEL ODALARINI BASIP KAPILARI KIRDI

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan’ın itirafıyla ortaya çıkan bu skandalda, Suudi polisinin Diyanet’in şikayeti üzerine harekete geçtiği öğrenildi. Ticari, turistik ya da başka ülke kotası hakkıyla Mekke’ye giden on binlerce Türk vatandaşının otel odaları basılarak, 90 bin TL’ye yakın para cezası kesildi ve hac farizaları engellendi.

Diyanet, Türk hacı adaylarını
Suudi polisine ihbar etti

6530 ile 7580 dolar arasında hac hizmeti veren ve buradan gelir elde eden Diyanet, kendi organizasyonu dışında hacca giden Türkleri Suudi Arabistan makamlarına ihbar etti. Türkler otel odalarında gözaltına alındı.
Türk… pic.twitter.com/1xxs6K1HOQ

— Haber Aktif (@haberaktifcom) June 14, 2024

“BU UTANÇ VERİCİ DURUMA SON VERİN”

Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Diyanet’e tepki gösterdi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a “Bu utanç verici duruma son verin” çağrısında bulundu. Ekmen şunları söyledi: “Ülkemize tanınan hac kotası dışında Mekke’de bulunan hacı adayları var. Türk Diyanet’i Türk vatandaşlarını Suudi makamlarına ihbar ve şikayet etmiştir. Neyle uğraşıyorsunuz Diyanet? Sana fahiş fiyat ödemiyor diye insanları şikayet ediyorsunuz. Kaç genel müdür hac bahanesiyle Arabistan’da? Her biri 40 gün sonra ne kadar harcırah alacak? Haccı bedavaya getirdiğiniz yetmiyor gibi bir de üstüne para mı alacaksınız?”

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version