Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cûdî’nin taşı ve toprağını tabloya nakşediyor

Cûdî’nin taşı ve toprağını tabloya nakşediyor


ŞIRNEX – Cûdî Dağı eteklerinde topladığı ot, taş ve toprak gibi malzemelerle bölgeye has tablolar yapan Abit Sidar, “Cûdî’nin güzelliklerini esere dönüştürerek bir hafızayı geleceğe taşımak istiyorum” dedi. 

 

Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde yaşayan Abit Sidar, Cûdî Dağı’nın eteklerinden topladığı taş, tahta parçaları, ağaç parçaları, kurumuş ağaç kökleri ile palamut ağaçlarının yapraklarından çoğunlukla Botan’a özgü eserler ortaya çıkarıyor. Ceylan, kuş türleri, çiçek türleri, dağ keçisi gibi tablolar yapan Sidar, yaptığı tabloları evinin bahçesinde sergiliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olan Sidar, 7 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, tablo yapmaya karar vermiş. 

 

Tabloları için malzeme toplamak amacıyla gittiği Cûdî Dağı’nın eteklerinde “yasak” gerekçesiyle çoğunlukla korucuların engellemelerine maruz kaldığını belirten Sidar, genellikle Cûdî’nin Doskê Bölgesi’nden doğal malzeme topladığını söyledi. Sidar, teknolojik ve kimyasal malzemelerden kaçınarak bugüne kadar bine yakın tablo yaptığını kaydetti. 

 

DOĞAL MALZEMEYLE SANAT

 

20 yıldır doğadan topladığı malzemeleri sanata dönüştürdüğünü ifade eden Sidar, “Çoğunlukla Cûdî’ye has güzellikleri esere dönüştürüyorum. Amacım hem cûdî’nin güzelliklerini tanıtmak hem de geleceğe taşımaktır. Yaptığım bir eser bazen haftalarımı alabiliyor. Yapılışı hayli zahmetli ancak bir o kadar da keyif veriyor. Doğadan kullanılmayacak malzemeleri getirip dönüştürüyorum. Taşları, tahta parçaları, ağaç parçaları, çıkartılmış ve kurumuş ağaç kökleri, palamut ağaçlarının yapraklarından eserler yapıyorum. Eserlerin yüzde 99’unu doğal malzemelerden yapıyorum. Nuh Gemisi’nde kullandığım malzemeyi de cûdî’den getirdim. Kullandığım taşları da oradan getirdim. Daha önce Akdeniz bölgesinde yaşadığım zaman deniz taşlarından tasarımlar yapıyordum. Daha sonra buraya yerleştim. Dağın eteklerinde bulduğum malzemeden ilk olarak ağaçtan ev yaptım, sonra da tablolarla sürdürdüm. Hayal gücümün el verdiği kadar değişik ürünler yapmaya devam edeceğim. En önemlisi bu doğa hepimizin ve dolayısıyla ona sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. 

 

‘AMACIM CÛDÎ’NİN ZENGİNLİĞİNİ YANSITMAK’

 

Cûdî’nin korunması gerektiğini belirten Sidar, “Amacım farkındalık yaratmak. Cûdî’nin zenginliğini en ince ayrıntısına kadar ortaya çıkarmak istiyorum. Sanat eseri herkesin görüşüne göre değişir. Malzemeleri herhangi bir teknolojik alet kullanmadan ölçülerine göre kesip tabloya yapıştırıyorum. Genel de Cûdî’nin ağaç çeşitlerinden, taşlarından tablolar yapmaya çalışıyorum. Amacım cûdî’nin güzelliklerini esere dönüştürerek bir hafızayı geleceğe taşımaktır. Çünkü cûdî insanlığın başlangıç noktasıdır o yüzden korunması ve sahiplenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

MA / Zeynep Durgut

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version