Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘CHP’nin Erdoğan’la pazarlığa ihtiyacı yok ama Erdoğan’ın var’

‘CHP’nin Erdoğan’la pazarlığa ihtiyacı yok ama Erdoğan’ın var’


Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu yerel seçimlerin Türkiye siyasetinde güç dengesini şok edici bir biçinde değitirdiğini ve yeni tabloda normalleşme ve gerilimsizliğe CHP lideri Özgür Özel’in değil AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ihtiyacı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel ve İYİ Partyi esk lideri Meral Akşener’lem görüşmesinin bu çerçevede değerlendirilmesi gereltiğini savunan Karaalioğlu, ‘Erdoğan, Özel’le pazarlığa oturabilir zira CHP liderinin bir gücü var. Parlamentodaki gücünün ötesinde siyasi enerjisi ve gelecek umudu yüksektir.’ dedi.

Akşener görüşmesine de değinen Karar yazarı Karaalioğlu, ‘Erdoğan, eksilen gücünü bulunduğu makamın imkanlarıyla tamamlamak ve siyasette belirleyici lider olduğunu bu yolla göstermek istiyor yahut bunu deniyor… Yaptığı şeye, sandığa saygısını göstermenin bir başka yolu da diyebiliriz. En iyi bildiği ve anladığı şey güç kullanımıydı şimdi de bunun alışık olmadığı bir yolla kullanmayı deniyor: Diyalogla…’ ifadelerini kullandı.

Mustafa Karaalioğlu şunları yazdı:

31 Mart’ta sonra belki de hayırlı şey bu gerilimin nispeten gevşemesi ve normalleşme olmasa bile normal gibi davranma çabası gösterilmesidir. Kabul edelim, bunun en önemli sebebi CHP’nin sandıktan birinci çıkması ve ülkenin siyasi haritasının şok edici bir şekilde değişmesidir. Yani, güç dengesinin iktidar aleyhine dönmesi…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP Lideri Özgür Özel’le görüşme trafiğini de böyle okumak gerekir. Yahut Meral Akşener’le sürpriz görüşmesini. Erdoğan, eksilen gücünü bulunduğu makamın imkanlarıyla tamamlamak ve siyasette belirleyici lider olduğunu bu yolla göstermek istiyor yahut bunu deniyor… Yaptığı şeye, sandığa saygısını göstermenin bir başka yolu da diyebiliriz. En iyi bildiği ve anladığı şey güç kullanımıydı şimdi de bunun alışık olmadığı bir yolla kullanmayı deniyor: Diyalogla…

Erdoğan, Özel’le pazarlığa oturabilir zira CHP liderinin bir gücü var. Parlamentodaki gücünün ötesinde siyasi enerjisi ve gelecek umudu yüksektir. Mesela, Akşener için böyle bir avantaj söz konusu değil; zira Meral hanım zaten koltuğunu terketmiş durumdadır ve Cumhurbaşkanı ila arasında siyaseti etkileyecek bir pazarlık söz konusu değildir. Ayrıca, Akşener’in böyle bir niyeti veya girişimi olacağını düşünmek de yanlıştır. Zira ortada siyasi açıdan ileri düzeyde orantısızlık ve dolayısıyla imkansızlık var. Sohbetlerine en fazla, iki eski dostun görüşmesi diyebiliriz. Yine de bu görüşme Erdoğan’ın topluma ermek istediği “güç hala bende” mesajına küçük de olsa katkı sağlamıştır.

Öte yandan, Özel’in de Erdoğan’la pazarlığa istekli olduğunu sanmıyorum. Buna hem ihtiyacı yok ve hem de pazarlığın bir yerinde masaya gelebilecek anayasa değişikliği paketi ve o pakette Erdoğan’ın yeniden seçilme imkanı dahil, başkanlık sistemini güçlendirecek maddelere destek vermesinin imkanı yoktur. Elbette CHP’nin artık Erdoğan’la masaya oturacak gücü var. Ama çok zayıf ihtimalle, bir pazarlık düşünülse ve Özel’in masaya sürecek çok şeyi olsa bile; bu konuda da siyasi imkansızlık bulunuyor. CHP’nin yerel seçimde yakaladığı büyük ivme en büyük rakibine herhangi bir şekilde avantaj sağlamayı gereksiz kılıyor.

Özel pekala biliyor ki normalleşmeye, gerilimsizliğe ve sempatiye daha çok Erdoğan’ın ihtiyacı bulunuyor. Süreci yönetecek özgüveni ve kapasitesi olmadığı da söylenemez. Bu yüzden CHP’nin tabanının bir kesiminden yükselen itirazların veya kaygıların fazla anlamı yok. Yerel seçimi önde bitiren kadroların bu avantajı korumayı da bileceklerini düşünmek gerekir.

Siyaset saf bir güç oyunu ve uzun süreden sonra ilk kez bu oyunda denge yakalanmış durumdadır. Masada olmak önemli ama masadan bir şey kazanarak kalkmak gerçekte iki taraf için de imkansızdır. Çünkü kazancın büyüğü sandıkta beklemektedir. Maharet hata yapmadan masadan kalkıp, sandığa ulaşabilmektir.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version