Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bozan: Tecrit kaldırılıncaya kadar mücadele sürecek


MERSİN/MÊRDÎN – Mersin’deki “Tecride son ver” eyleminde konuşan DEM Partili Ali Bozan, “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit kaldırılıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 

 

Mersin’de tutsak yakınlarının “Tecride son ver” şiarıyla başlattığı eylem 7’nci haftasına girdi. Tutsak yakınları ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Ali Bozan ve Perihan Koca’nın katıldığı eylemde “Tecride son ver” pankartı açıldı.  Eyleme katılanlar Türkçe ve Kürtçe “Tecrit insanlık suçudur” önlükleri giydi. AKP il binasına yürümeleri polislerce engellenen kitle, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları eşliğinde oturma eylemi başlattı. 

 

‘TECRİT SON BULANA KADAR EYLEMLERİMİZ SÜRECEK’

 

DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, eylemlerinin 7’nci haftasında tekrar iktidara seslendiklerini belirterek, “Cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluğun ve tecridin bir an önce son bulması gerekiyor. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve tecrit son bulana kadar bu eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.  

 

‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

 

Bozan, 31 Mart yerel seçiminden sonra yaşanan “yumuşama” ve “normalleşme” tartışmalarına atıfta bulunarak, “Geldiğimiz aşamada görüyoruz ki yumuşama da, normalleşme de hikayedir. Yumuşama ve normalleşme adı altında bu ülkede faşizm sıradanlaştırılmaya çalışılıyor. Ama buna izin vermeyeceğiz. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit kaldırılıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Oturma eylemi klamlar ve atılan sloganlar eşliğinde sona erdi.

 

MÊRDÎN

 

Mêrdîn’de Barış Anneleri, Tevgera Jinên Azad (TJA), Tutuklu ve Hükümlü Yakınları ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) öncülüğünde “Tecride son ver” eylemi gerçekleşti. DEM Parti il binası önünde yapılan açıklamaya, Barış Anneleri Meclisi, DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, DEM Partili ilçe belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada “Tecride son ver” yazılı pankart açıldı. 

Açıklamada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Mehmet Mehdi Tunç, ne olursa olsun keyfi yasaklamaları kabul etmeyeceklerinin altını çizerek, kayyım atamasına tepki gösterdi. Tunç, “Bu kayyım kararını asla kabul etmiyoruz. AKP-MHP iktidarının bir an önce kayyım politikasına son vermelidir” dedi. 

 

‘TÜRKİYE’DE FAŞİZM YAŞANIYOR’

 

Ardından konuşan DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, demokratik haklarını kullanarak Türkiye’nin hakikatlerine dikkat çekmek istediklerini belirtti. “194 gündür cezaevleri direniş halindeler. Kürt sorununun demokratik çözümü ve Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemdeler” diyen Güneş, “Bugün Kürt halkı üzerinde 100 yıldır başlatılan baskı ve zulüm politikalarının giderek arttığını görüyoruz. Kürt halkının dünyaya öncülük ettiğini, model olduğunu biliyoruz. Türkiye’de faşizm ve zulüm yaşanıyor. DEM Partili olan herkes hakkında davalar açılıyor” dedi. 

 

 ‘DİRENİŞ SÜRECEK’

 

“Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanana kadar direniş sürecek” diyen Güneş, şöyle devam etti: “Bu direniş tüm Türkiye halkları içindir. Türkiye’nin demokratikleşmesi içindir. Onların direnişi bizim direnişimizdir. Direnişimiz tüm baskılara karşı sürecektir. Colemerg’te devletin yaptıklarını görüyoruz. Bir yanıyla burada Kürtlere saldırırken bir yandan Rojava’daki seçimleri engelliyor öte yandan da Güney Kürdistan’a saldırıyor. Ama onlar ne yaparsa yapsın biz dünyaya örnek olmaya devam edeceğiz. Rojava dünyaya örnek bir yönetim ile sürdürülüyor. Bir kez daha söylüyoruz ki İmralı’da tecrit var. Devlet ne kadar inkar etse de orada tecrit var. Avukatlar 500 defa başvuru yaptı, vekiller başvuru yaptı, aile başvuru yaptı, hak savunucuları başvuru yaptı ancak herkesin başvurusu reddedildi. Kentlerimiz tecrit altında. Birimiz dahi özgür değilse hiçbirimiz özgür değiliz. Halkımız özgür olana kadar direnişimiz sürecek.”

 

Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylem, “Tecrit sûce berxwedan jiyan e”, “Bîjî berxwedana zindanan”, “Tecride son ver hukuku uygula” ve “Bîjî berxwedana Colemerg” sloganları ile son buldu.

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version