Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BM: 120 milyon kişi zorla yerinden edildi, sayı son 12 yılda 3 katına çıktı

BM: 120 milyon kişi zorla yerinden edildi, sayı son 12 yılda 3 katına çıktı


Birleşmiş Milletler (BM) Perşembe günü yaptığı açıklamada, toplam 120 milyon insanın savaş, şiddet ve zulüm nedeniyle zorla yerinden edilmiş olarak yaşadığını belirtti.

Birleşmiş Milletler’in mülteci kuruluşu UNHCR, Gazze, Sudan ve Myanmar gibi yerlerde yaşanan çatışmaların daha fazla insanı evlerini terk etmeye zorlamasıyla birlikte, dünya genelinde zorla yerinden edilmelerin bir kez daha rekor kırdığını açıkladı. Yapılan açıklamada, yerlerinden edilen küresel nüfusun şu anda Japonya’nın nüfusuna denk olduğu belirtildi.

2023 yılı sonunda 117.3 milyon insanın zorla yerinden edildiği açıklanmıştı. Yeni yılın ilk 4 ayının ardından bu sayının yaklaşık 120 milyona ulaştığı bildirildi. UNHCR, bir yıl önce 110 milyon olan bu sayının 12 yıldır art arda yükseldiğini ve 2012’den bu yana neredeyse üç katına çıktığını söyledi.

BM mülteci şefi Filippo Grandi, AFP’ye yaptığı açıklamada sekiz yıl önce göreve başladığında yerinden edilme rakamlarının yüksekliği karşısında şok olduğunu fakat şu an bu figürlerin iki katına çıktığını dile getirdi. Grandi, bu durumu “dünyanın durumu hakkında korkunç bir gösterge” olarak nitelendirdi.

BM şefi umutlu değil 

BM mülteci şefi Filippo Grandi, şu anda bu eğilimi tersine çevirmek için çok az umut olduğunu kabul etti ve “Uluslararası jeopolitikte bir değişiklik olmadığı sürece, maalesef bu rakamın artmaya devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Perşembe günkü rapora göre 2023 yılı sonunda yerinden edilmiş 117.3 milyon kişiden 68.3 milyonunun kendi ülkesi içinde yerinden edilmiş durumda olduğu, mülteci ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin sayısının ise 43.4 milyona yükseldiği belirtildi.

Mültecilerin zengin ülkelere gittiği algısı yanlış

UNHCR, tüm mültecilerin ve diğer göçmenlerin zengin ülkelere gittiği algısına karşı çıktı, “Mültecilerin büyük çoğunluğu kendi ülkelerine komşu ülkelerde misafir edilmekte, yüzde 75’i ise dünya gelirinin yüzde 20’sinden daha azını üreten düşük ve orta gelirli ülkelerde ikamet etmektedir” denildi.

Raporda Sudan’daki iç savaş sebebiyle on milyondan fazla insanın yerinden edildiği belirtilirken bu insanların genelde Çad’a geçtiği ifade edildi. Grandi, “Her gün yüzlerce kişi harap olmuş bir ülkeden dünyanın en yoksul ülkelerinden birine geçiyor” dedi.

Gazze’de toplumun yüzde 75’i yerinden edildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Myanmar’da da geçen yıl milyonlarca insanın şiddetli çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edildiğine dikkat çekildi. Gazze Şeridi’nde ise BM’nin tahminlerine göre 1,7 milyon kişi, nüfusun yüzde 75’i İsrail saldırıları sebebiyle yerinden edildi.

Rusya’nın Şubat 2022’deki geniş çaplı işgalinden bu yana Ukrayna’da devam eden savaşla ilgili olarak BM, geçen yıl yaklaşık 750 bin kişinin ülke içinde yeni yerinden edildiğini ve 2023 yılı sonuna kadar toplam 3,7 milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişinin kaydedildiğini tahmin ediyor. Ukraynalı mülteci ve sığınmacıların sayısının ise 275 binden fazla artarak altı milyona ulaştığı belirtildi.

UNHCR, Suriye’nin ülke içinde ve dışında zorla yerinden edilen 13.8 milyon kişiyle dünyanın en büyük yerinden edilme krizi olmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version