Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden planına Hamas’ın verdiği yanıttaki ‘değişiklik önerileri’, İsrail’e göre ‘reddetmeyle eşdeğer’

Biden planına Hamas'ın verdiği yanıttaki 'değişiklik önerileri', İsrail'e göre 'reddetmeyle eşdeğer'


– ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze Savaşı’nı bitirmeye yönelik ilk aşamada 6 haftalık geçici ateşkes öngören üç aşamalı planının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı haline gelmesinin ardından, Hamas ile İslami Cihad, dün gece Katar’a resmi yanıtlarını sundu.

Arabulucular Katar ile Mısır, Hamas siyasi lideri İsmail Haniye ile İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad Nehhale’den aldıkları resmi yanıtı içeriğini henüz açıklamadı. İki ülkenin ortak açıklamasında, anlaşma sağlanana kadar arabuluculuk çabalarına devam edecekleri, sonraki adımlar konusunda taraflarla koordinasyon sağlayacakları dile getirildi.

‘İSRAİL SALDIRILARI TAMAMEN DURMALI’

Hamas-İslami Cihad ortak açıklamasında, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarının “tamamen durdurulması” talep edilerek “Cevap, Filistin halkımızın çıkarlarını ön planda tutuyor ve Gazze’ye yönelik devam eden saldırganlığın tamamen durdurulması gerekliliğini vurguluyor” denildi. İkili, “savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varmak için olumlu şekilde harekete geçmeye” hazır olduklarını belirtti.

HAMAS SÖZCÜSÜ’NDEN DEĞİŞİKLİK AÇIKLAMASI

Hamas Sözcüsü Cihad Taha, resmi yanıtın Gazze Savaşı’nın kalıcı olarak sona ermesine, İsrail kuvvetlerinin geri çekilmesine, Gazze’nin yeniden inşasına ve İsrail’deki Filistinli esirlerin serbest bırakılmasına yol açması gerektiğine dair tutumu yeniden teyit ederken bunlarla ilgili değişiklikleri içerdiğini söyledi.

ARABULUCU ÜLKELERDEN KAYNAK: HAMAS YENİ TAKVİM ÖNERDİ

Reuters’e adının açıklanmaması şartıyla bilgi veren arabulucu ülkelerden bir yetkili, Hamas’ın İsrail ile kalıcı ateşkes ve İsrail güçlerinin Refah ve Mısır-Gazze sınırındaki Selahaddin (Philadelphi) Koridoru dahil Gazze’den çekilmesi için yeni bir zaman çizelgesi önerdiğini aktardı.

‘TOP ARTIK İSRAİL’İN SAHASINDA’

Adının açıklanmaması şartıyla konuşan bir Hamas yetkilisi, “Daha önceki duruşumuzu yineledik. Büyük boşluklar olmadığına inanıyorum. Top artık İsrail’in sahasında” dedi.

‘HAMAS’IN YANITI, ANLAŞMA İÇİN GENİŞ BİR YOL AÇTI’

Bu sabah açıklama yapan Hamas’ın siyasi büro üyesi İzzat Rişk, örgütün yanıtının “sorumlu, ciddi ve olumlu” olduğunu ve anlaşma için “geniş bir yol açtığını” dile getirdi.

ABD’YE GÖRE İSRAİL KABUL ETTİ, AMA İSRAİL BÖYLE BİR AÇIKLAMA YAPMADI

Diğer tarafa gelince, BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Dışişleri Bakanı Antony Blinken gibi ABD’li yetkililer, İsrail’in öneriyi kabul ettiği iddiasında. Dün Blinken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Gazze ateşkes planına “bağlılığını yeniden teyit ettiğinden” söz etti.

Ancak İsrail hükümeti, bunu kamuoyuna açıklamadı.

İSRAİLLİ YETKİLİ: HAMAS TÜM ANA PARAMETRELERİ DEĞİŞTİRMİŞ

Reuters’e adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir İsrailli yetkili, Hamas’ın yanıtının reddetmeyle eşdeğer olduğunu öne sürdü. İsrail’in Hamas’ın cevabını arabulucular aracılığıyla aldığını söyleyen yetkili, Hamas’ın “tüm ana ve en anlamlı parametreleri değiştirdiğini” iddia ederek “Biden’ın sunduğu rehinelerin serbest bırakılması teklifini reddettiği” sonucuna vardı.

GÖZLER NETANYAHU’DA

Ne Filistinli Direnişi ne de İsrail anlaşmaya varma taahhüdünde bulunduğundan, gidişat belirsiz.

Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşmadan Gazze Savaşı’nı sona erdirmeyi taahhüt etmeyeceğini daha önce defalarca söylemiş bulunan Netanyahu, Biden planı için İsrail Savaş Kabinesi’nin yetki verdiğini kabul etti, ama kesin destek dile getirmedi.

Hakkında pek çok yolsuzluk davası olan Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon ortakları, “Hamas’a teslim olmak” anlamına geldiğini söyledikleri anlaşmanın ilerlemesi halinde hükümeti çökertmekle tehdit ediyor. (Reuters, BBC, Times of Israel, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version