Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BELÇİKA | Gent Üniversitesi, İsrail üniversiteleri ile tüm ilişkisini kesti

BELÇİKA | Gent Üniversitesi, İsrail üniversiteleri ile tüm ilişkisini kesti


Belçika’nın Gent Üniversitesi Cuma günü yaptığı açıklamada, insan hakları politikasıyla artık uyumlu olmadıkları için tüm İsrail üniversiteleri ve araştırma kurumlarıyla bağlarını kopardığını duyurdu.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Gent Üniversitesi tarafından yapılan bir soruşturma, İsrailli akademik kurumlar ile İsrail hükümeti, ordusu veya güvenlik servisleri arasındaki bağlantılara ilişkin endişeleri ortaya koydu.

Soruşturmada ayrıca Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze’deki insani durumun son aylarda daha da kötüleştiğini belirten kararına da atıfta bulunuldu.

Reuters’in haberine göre, iki hafta önce 3 İsrail kurumuyla ilişkilerini kesen Gent Üniversitesi’nin İsrailli akademik kurumlarla devam eden 18 ortaklığı daha bulunuyordu.

Üniversite, akademik olmayan 6 İsrailli kurumla araştırma projelerine devam edeceklerini ve bu kurumlarla insan hakları ihlalleri arasında herhangi bir bağlantı bulamadıklarını söyledi.

Gent’teki Filistin yanlısı protestocular İsrail’in Gazze’deki askeri saldırısını protesto etmek için Mayıs ayı başından bu yana üniversite kampüsünün bazı bölümlerini işgal ediyordu.

Bu hafta başında, diğer 2 Belçika üniversitesi de İsrailli kurumlarla ortaklıklarında değişiklik yaptıklarını duyurdu.

Antwerp Üniversitesi, İsrailli kurumlarla devam eden araştırma projelerini sürdüreceğini ancak İsrailli ortaklarla yeni projeleri askıya alacağını duyurdu.

Université Libre de Bruxelles ise artık İsrailli ortaklarla proje başlatmayacağını duyurdu. Aynı politikanın rehineler serbest bırakılana kadar Filistinli ortaklar için de geçerli olacağı belirtildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version