Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avusturya’da seçimi kazanan aşırı sağ: AB’de göçmenleri geri gönderme komiserliği kurulsun

Avusturya’da seçimi kazanan aşırı sağ: AB’de göçmenleri geri gönderme komiserliği kurulsun

Avusturya’nın aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) 11 Haziran Salı günü, ülkedeki AB seçimlerini kazanmasının hemen ardından hükümete AB ‘geri göç’ (remigration) komiseri ataması çağrısında bulundu.

Avusturya’da Pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerini kazanan aşırı sağcı FPÖ, hükümeti AB nezdinde bir remigration komiseri atamaya çağırdı. Remigration kavramı son yıllarda aşırı sağcı partiler tarafından dillendiriliyor. Yeniden göç ve geriye göç gibi anlamalar barındıran sözcük, aşırı sağcılar tarafından entegrasyonda başarısız oldukları iddia edilen ve etnik kökenleri Avrupa omayan, başka ülkelerden gelen insanların sınır dışı edilmesi fikrini ifade ediyor.

AB’de komisyon üyesi atamak hükümetin yetkisinde olsa da seçimden birinci parti olarak çıkan FPÖ, kazandıkları zaferin ardından populeritesi düşmekte olan koaliston hükümeti ortaklarına yeni bir komiserin atanması ve bu ismin de kendi partilerinden olması için baskı yapıyor.

FPÖ Genel Sekreteri Christian Hafenecker düzenlediği basın toplantısında, “Son birkaç haftadır seçim kampanyası sırasında fark ettiğim şey, her şeyden önce mantıklı bir göç politikasına ihtiyaç duyulduğu ve geri göçe ihtiyaç olduğudur” dedi. Hafenecker, bunun için bir komisere ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve bu pozisyon için de kendi partilerinden bir ismi önerdi.

AB seçimlerinde FPÖ, oyların yüzde 25.4’ünü alarak yüzde 24.5’lik oy oranıyla iktidardaki muhafazakar Halk Partisi’nin (ÖVP) hemen önünde birinci sırada yer aldı. 2023 yılında FPÖ lideri Herbert Kickl, entegre olmayı reddedenlerin vatandaşlıklarının elinden alınmasını ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini söylemişti.

FPÖ’nün Eylül ayında yapılması beklenen Avusturya genel seçimlerinden de ciddi bir oy alması bekleniyor, ancak hükümet kurabilmek için koalisyon ortakları bulup bulamayacakları merak ediliyor.

Exit mobile version