Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Adalet Divanı’ndan iltica kurallarını ihlal ettiği için Macaristan’a ağır ceza

Avrupa Adalet Divanı’ndan iltica kurallarını ihlal ettiği için Macaristan’a ağır ceza

Avrupa Birliği’nin en üst mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Perşembe günü Macaristan’ın göç ve iltica politikalarına uymadığı gerekçesiyle 200 milyon Avro ceza ödemesi gerektiğine karar verdi. Macaristan, AB’nin sığınma ve göçmen politikalarına uyana kadar ayrıca her gün için 1 milyon Avro ödemek zorunda kalacak.

Mahkeme, Aralık 2020’de Macaristan’ın göçmen ve sığınmacılara yönelik muamelesinin AB yasalarına uymadığını belirtmiş ve değişiklikleri uygulamasını emretmişti. Mahkeme, “Macaristan’ın uluslararası koruma prosedürüne erişim, uluslararası koruma başvurusunda bulunanların başvurularının reddine karşı yaptıkları itiraz hakkında nihai bir karar verilinceye kadar Macaristan’da kalma hakkı ve yasadışı olarak kalan üçüncü ülke vatandaşlarının sınır dışı edilmesi konularında 2020 kararına uymak için gerekli tedbirleri almadığına” hükmetti.

Mahkeme, kararının uygulanmamasının “AB hukukunun eşi benzeri görülmemiş ve son derece ciddi bir ihlalini teşkil ettiğini” belirterek Macaristan’a yüklü bir ceza kesti. 200 milyon Avro ve bu miktara her gün eklenecek 1 milyon Avro, Macaristan’ın AB bütçesinden aldığı paydan otomatik olarak düşülecek.

2020 yılının son ayında mahkeme, Başbakan Viktor Orbán yönetimindeki Macaristan’ın ülkede uluslararası koruma arayanların iltica prosedürlerine erişimini kısıtladığını açıklamış, Macar makamlarını başvuru sahiplerini hukuka aykırı bir şekilde transit bölgelerde alıkoymak, reddedilen başvurularına itiraz ederken ulusal topraklarda kalma haklarını ihlal etmek ve onları sınır dışı etmekle suçlamıştı.

Macaristan’ın Aralık 2020’de verilen kararı görmezden gelmesi ve istenilen değişiklikleri yapmaması üzerine Avrupa Komisyonu, yeni bir yasal işlem başlattı.

Exit mobile version