Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AP seçim sonucunda madalyonun öbür yüzü: Ukrayna’nın silahlandırılmasına, Rusya yaptırımlarına karşı çıkanlar kazanım elde etti

AP seçim sonucunda madalyonun öbür yüzü: Ukrayna'nın silahlandırılmasına, Rusya yaptırımlarına karşı çıkanlar kazanım elde etti


– Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sonuçları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Ukrayna’ya asker konuşlandırma koalisyonu kurmakla uğraşırken aniden baskın genel seçim ilan etmek zorunda bırakırken, Ukrayna’ya askeri yardıma veya Rusya yaptırımlarına karşı çıkan partilerin kazanımları açısından da yorumlanabilir.

KAZANIM ELDE EDENLERİN ORTAK YANI

Fransa’da Macron’un Ukrayna’ya Fransız silahlarıyla Rusya’nın resmi topraklarının içlerinin vurulması izi vermesini eleştiren, Ukrayna’ya asker konuşlandırma planlarına karşı çıkan Marine Le Pen’in aşırı sağdan merkez sağa yaklaşan partisi Ulusal Birlik (RN), AP seçimlerinden yüzde 30’dan fazla oyla birinci çıktı.

Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti, Ukrayna’ya askeri yardıma ve Rusya yaptırımlarına karşı çıkan aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif’in (AfD) gerisinde kaldı. AfD lideri Alice Weidel, “Tüm kıyamet kehanetlerinden, son birkaç haftadaki yaylım ateşlerinden sonra en güçlü ikinci partiyiz” dedi.

Hollanda’da orduyu ülkeyi savunamaz hale getireceğini ileri sürerek Ukrayna’ya askeri yardım gönderilmesine karşı çıkan aşırı sağcı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV), yüzde 17 oyla ikinci oldu.

Belçika’da mayıs sonunda Ukrayna ile güvenlik anlaşması imzalayıp 977 milyon euroluk askeri yardım göndermeyi vaat eden Başbakan Alexander De Croo, partisi Açık Flaman Liberaller ve Demokratlar’ın (Open VLD) yüzde 6bile oy alamayıp feci yenilgiye uğramasının ardından istifasını verdi. Rusya yaptırımlarına karşı çıkan Flaman milliyetçisi sağcı Vlaams Belang (VB) ile Ukrayna’ya devasa askeri yardımlara karşı çıkan, VB ile aynı siyasi çizgideki N-VA, oyların yüzde 14.8’ini ve 14.2’sini aldı.

İtalya’da Macron’un Ukrayna’ya asker konuşlandırma planlarına karşı çıkan, NATO-Rusya geriliminin tırmandırılmaması uyarısını yapan Başbakan Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı partisi İtalya’nın Kardeşler, oyların yüzde 28’ini 2019’da sadece 5 olan sandalye sayısını 28’e çıkardı.

VON DER LEYEN UKRAYNA YANLISI YOLDA İLERLEME SÖZÜ VERDİ

Bu yükselişe rağmen, Ukrayna’yı silahlandırmayı, Rusya’ya yaptırım uygulamayı savunan merkez sol ve merkez sağ partiler Avrupa Parlamentosu’nda çoğunluğu korudu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sonuçların ardından, birliğin “Ukrayna yanlısı yolda” ilerleyeceğine söz verdi. Von der Leyen’in mensubu olduğu Avrupa Halk Partisi bloğu 181 sandalyeyle AP’nin yüzde 26’sını kaplayıp en büyük grup olarak kaldı.

PUTİN’İN SÖZCÜSÜ: AP’DE ÇOĞUNLUK UKRAYNA YANLISI OLACAK

Nitekim Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, AP seçimlerinden çıkan sonucun, çoğunluğun Avrupa ve Ukrayna yanlısı olacağını gösterdiğini söyledi.

AB destekçisi partiler güçlerini korurken AB şüphecisi partilerin zamanla onlara yetişip geçebileceğini öngören Peskov, “Görünüşe göre çoğunluk gerçekten de Avrupa yanlısı ve Ukrayna yanlısı olacak. Ancak AP’nin gelecekteki yapısının da analiz edilmesi gerekiyor” dedi.

‘FRANSA’YI DİKKATLE TAKİP EDECEĞİZ’

Macron’un baskın seçim ilanını “Bu, Fransa’nın iç meselesi. Fransa Cumhuriyeti’nin siyasi süreçlerinde bir yenilik değildir. Selefleri de benzer hamleleri defalarca yapmıştı” diye değerlendiren Peskov, bununla birlikte Moskova’nın Fransız liderliğinin Rusya’ya yönelik son derece düşmanca tavrı nedeniyle bu gelişmeleri dikkatle izleyeceğini belirtti.

SNOWDEN: BİDEN’A KÖTÜ HABER

2013’te ABD’nin yasadışı biçimde yabancı liderler dahil tüm dünyayı dinlediğini ifşa eden belgeleri sızdırmasıyla tanınan eski Ulusal İstihbarat Kurumu (NSA) analisti Edward Snowden da AP seçimleri sonuçlarını, “savaş yanlısı siyasilerin cezalandırılması” olarak yorumladı.

ABD’nin peşine düşmesi üzerine sığındığı Rusya’dan Aralık 2022’de vatandaşlık alan Snowden, X’teki paylaşımında, AB’de savaş yanlısı siyasetçilerin seçim yenilgisinin ABD Başkanı Joe Biden için iyi bir işaret olmadığı değerlendirmesini yaptı:

“Savaş yanlısı politikacılar, AB seçimlerinde çok sert şekilde cezalandırıldı. Biden için de iyiye işaret değil. Belki de barışa bir şans vermenin zamanı gelmiştir.” (Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version