Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Alp Yalman’ın kulis haberi l Abdullah Gül, 4 siyasi partinin ortak adayı


(Serbest Görüş) – ALP YALMAN

AK Parti, Mart 2024 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde ciddi oy kaybına uğradı. CHP’nin ardından ikinci sıraya gerileyen AK Parti’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, oy oranlarını yükseltmek için adım üzerine adım atıyor. Buna karşın muhalefet bloğunda da çalışmalar aralıksız devam ediyor. Özellikle de AK Parti’den kopan DEVA ve Gelecek partileri bazı stratejik hamleler gerçekleştiriyor. Bunun ilk adımı da Erdoğan’ın karşısına eski başbakan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü çıkarmak oldu. Türkiye’deki siyasi kaynaklardan alınan bilgilere göre; DEVA, Gelecek, Saadet ve Yeniden Refah Partisi Abdullah Gül’ün liderliği konusunda anlaşmaya vardı. Düne kadar Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin tek başına yola devam edeceği yönünde görüş beyan etmişti. Ancak önceki gün eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erbakan’ı ikna etti. Olası bir yerel seçim öncesinde dört partinin Gül’ü ilan edeceği iddia ediliyor.

Abdullah Gül, yaklaşık 10 yıldır siyaset sahnesinden çok uzaklarda. Önceki yıllarda eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhalefet partilerine Gül’ün liderliğinde Cumhurbaşkanlığı seçimine gitme çağırısında bulundu. Ancak muhalefet partileri Gül ismine hep mesafeli yaklaştı. Gül de inisiyatif almaktan her zaman kaçındı. Bu kapsamda her zaman ortak aday olma yönündeki görüşünü parti liderleriyle paylaştı.

Şimdi yeniden Abdullah Gül ismi ülke gündemine oturdu. Mart seçimlerinde kan kaybına uğrayan AK Parti ve MHP bloğunun erken bir seçime gitme düşüncesi, muhalefet partilerini harekete geçirdi. İddialara göre; bu kapsamda DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, tek bir çatı altında birleşme yönünde görüş beyan etti. Söz konusu oluşumun başına da Gül’ün geçmesi planlandı. Ancak Gül, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüşülerek, ittifak sayısının 4’e çıkarılmasını istedi. Bu kapsamda hem Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu, Erbakan’ı ikna etmek için bazı görüşmeler gerçekleştirdi. Erbakan, ilk temaslarda kapıyı Gül’e tamamen kapattı. Yine iddialara göre; Yeniden Refah Partisi’nin tek başına seçime girme düşüncesinde olduğunun altını çizdi.

FATİH ERBAKAN’I İTTİFAKA DAVUTOĞLU İKNA ETTİ

Türkiye’de siyasi kaynakların aktardığına göre; önceki gün eski Başbakan Davutoğlu, Ankara’da Erbakan ile bir araya geldi. Bir saatten fazla süren görüşmede eski Başbakan, Erbakan’ı ikna etti. Önümüzdeki günlerde siyasi parti liderlerinin ortak bir açıklamayla kararlarını kamuoyuyla paylaşacağı kaydediliyor. Siyasi kaynakların aktardığına göre; Erdoğan’ın siyasi liderliği boyunca söz konusu partilerin yüzde 1 seviyesini geçmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. AK Parti tabanından oy alınabilmesinin tek yolunun da Erdoğan’ın karşısına Abdullah Gül gibi güçlü bir liderin çıkması olduğu aktarılıyor. Ancak Abdullah Gül’ün henüz çevresine bu yönde bir siyasi yola gireceğine dair bir mesaj vermediği de gelen bilgiler arasında. Çünkü Gül’ü bilen siyasi kaynaklar, eski Cumhurbaşkanı’nın kaybedeceği bir oyuna girmeye de sıcak bakmayacağı yönünde. Ancak eski Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel’in ifadesiyle “Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir.” Önümüzdeki günlerde, gelişmeleri bekleyip göreceğiz. Acaba Abdullah Gül, bu kez inisiyatif alıp, Erdoğan’ın karşısında siyasi arenaya adım atacak mı? Onu da zaman gösterecek.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version