Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’nin yaptığı cezaevlerini övdü, suyu akmayan cezaevlerini, yerde yatan mahpusları unuttu!

AKP’nin yaptığı cezaevlerini övdü, suyu akmayan cezaevlerini, yerde yatan mahpusları unuttu!


Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, AKP’nin inşa ettirdiği cezaevlerini öve öve bitiremedi. Yeni cezaevlerinin müjdesini veren Yıldırım, cezaevlerinin Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu öne sürdü. Ama gerek siyasilerin gerekse mahkum yakınlarının gündeme getirdiği; suyu akmayan cezaevleri, 8 kişilik olarak yapılan koğuşlarda 30 kişiye kadar mahpusun barındırılması ve ranza verilmediği için mahpusların betonun üzerinde yatmak zorunda kalması gibi eleştirilere ise hiç değinmedi.

Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısıyla Avrupa’da birinci sırada olan Türkiye’de Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, sözde tek kişilik odaların 6 metrekare olması gerekirken Türkiye’de 11-16 metrekare arasında yapıldığını söyledi. Yeni cezaevi müjdesi veren Yıldırım, “Cezaevlerindeki tek kişilik odalarımız, Avrupa’ya göre 5 metrekare daha geniş” iddiasında bulundu.

TOPLAM 403 CEZAEVİ BULUNUYOR

Sözcü’nün haberine göre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerine cezaevleri ve infaz sistemi konusunda bilgi verdi. Yıldırım, Türkiye’de halen 269 kapalı, 99 açık, 4 çocuk, 11 kadın kapalı, 9 kadın açık, 8 gençlik kapalı ve 3 rehabilitasyon olmak üzere 403 cezaevi olduğunu açıkladı.

34 YENİ CEZAEVİ DAHA YAPILACAK

Bu cezaevlerinin toplam kapasitesi 295 bin 328 kişi. Ancak cezaevlerinde kapasite fazlası 45 binden fazla tutuklu ve hükümlü kalıyor. Yıldırım önümüzdeki 3 yıl içinde 34 yeni cezaevi daha yapılacağını duyurdu.

16 YENİ CEZAEVİ DAHA BU YIL HİZMETE AÇILACAK

Yıldırım şunları söyledi: “Bunlardan 26’sının inşaatı devam ediyor. 16‘sı bu yıl, 8’i 2025’te, 2’si de 2026’da hizmete alınacak. Cezaevleri yapılırken kişi başına düşen asgari metrekareler uluslararası standart ve mahkemelerin kabullerine göre belirleniyor. Buna göre tek kişilik odada asgari 6 metrekare standart varken Türkiye’de minimum 11 metrekare, azami 16 metrekare olacak şekilde projeler yapılıyor. Çok kişilik odalarda standarda uygun 4 metrekare kişi başı alan tanınıyor.”

KAPASİTENİN ÜZERİNDE TUTUKLU BULUNUYOR

Türkiye cezaevlerinde bulunan 340 bin tutuklu ve hükümlü ile Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Avrupa Konseyi’nin raporuna göre son 18 yılda Türkiye’deki cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısı yüzde 439 arttı. Türkiye cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Gerek T tipi gerekse L tipi Cezaevlerindeki koğuşlarda kapasitelerin üzerinde mahpus barındırılıyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version