Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM’nin Yalçınkaya kararını uygulamayan Türkiye’ye yaptırım çağrısı

AİHM’nin Yalçınkaya kararını uygulamayan Türkiye’ye yaptırım çağrısı

Dublin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Suzanne Egan, Yalçınkaya kararının önemini ve Türkiye’nin aldığı pozisyonu yazdı. Dr. Egan, kararın göz ardı edilmesinin hukukun üstünlüğünü ve uluslararası normları tehlikeye atacağını belirterek Avrupa Konseyi’ne harekete geçme çağrısında bulundu.

Gent Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi tarafından yayınlanan makalede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin Yalçınkaya v. Türkiye davasındaki kararı ışığında, ulusal mahkemelerin AİHM kararlarını göz ardı etmesinin olası ciddi sonuçlarına dikkat çekildi. Uluslararası insan hakları hukukunu uygulamada başarısız olan devletler için olası sonuçlar ve uyumu sağlamak için gereken acil eylemler masaya yatırıldı.

Türkiye’nin ulusal mahkemelerinin Mahkeme kararını uygulama yükümlülüklerini yerine getirmemesinin, hukukun üstünlüğü ve Sözleşme sisteminin düzgün işleyişiyle bağdaşmayan bir duruma yol açacağını ifade edilirken mahkeme kararının uygulanması için Türkiye’ye uygulanacak yaptırım olasılığı da dahil olmak üzere acil eylemler konusunda Avrupa Konseyi ve sivil toplum örgütlerine yönelik tavsiyelerde bulunuldu.

🚨 New Blog Post! @DrSuzanneEgan explores Türkiye’s non-compliance with ECtHR in Yalçınkaya v. Türkiye. She calls for action from the Council of Europe bc ignoring judgments jeopardises the rule of law and international norms. @HRC_UGent
Read now! 👇https://t.co/uiH5lXrndQ

— Human Rights in Context (@RightsContext) May 28, 2024

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Yalçınkaya kararını net zaman çizelgeleriyle izlenmesine öncelik vermesi, ulusal mahkemelerle diyalog için bir mekanizma oluşturması ve yerel yargılamalarda uyumu teşvik etmenin yollarını düşünmesi istendi. Bakanlar Komitesi ve AKPM’ye Türkiye’nin Mahkeme kararına uyma konusundaki isteksizliğine karşı; ihlal davası açmak, kademeli yaptırımlar uygulamak ve ihraç seçeneğini de son çare olarak değerlendirmek dahil olmak üzere hızla harekete geçme çağrısında bulunuldu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version