Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM Türkiye’deki Hukuksuzluğu tescil etti: 347 kişi hakkında ihlal kararı verdi

AİHM Türkiye’deki Hukuksuzluğu tescil etti: 347 kişi hakkında ihlal kararı verdi


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün birleştirerek açıkladığı 3 ayrı dosyada başta Bylock mesajlaşma programı olmak üzere çeşitli suçlamalarla 15 Temmuz sonrası tutuklanan 314 başvurucu ile 26 eski hakim-savcı ve 7 ayrı başvurucu toplamda 347 kişi hakkında hak ihlali kararı verdi. AİHM, bu kişilerin her birine 5.000’er euro tazminat ödenmesine hükmetti.

YANDAŞ CEM KÜÇÜK HEDEF GÖSTERMİŞTİ

AİHM’in hakkında ihlal kararı verdiği mağdurlardan biri de yandaş Cem Küçük tarafından hedef gösterilen iletişim profesörü Vedat Demir oldu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan ve 15 Temmuz’dan sonra mesleğine son verilen gazeteci Vedat Demir, AİHM’in hakkında verdiği kararı sosyal medya platformu X’teki hesabından duyurdu.  8 yıl sonra hukuksuzluğun tescil edildiğine vurgu yapan siyaset bilimci Demir, ”Sadece demokrasi, hukuk ve basın özgürlüğünü savunduğum ve onlar gibi düşünmediğim için ‘rejim muhafızlarınca’ hedef gösterilmiştim” ifadelerini kullandı.

26 HAKİM VE SAVCI‘YA HAK İHLALİ KARARI

Yine AİHM, darbe girişimi sonra tutuklanan 26 eski hakim ve savcının kendilerine tanınan usulü güvencelere aykırı şekilde tutuklandıklarını belirterek özgürlük ve güvenlik haklarının ihlaline ve kendilerine 5.000 Euro tazminat ödenmesine karar verdi

ASIL TAZMİNAT BERAAT KARARINDAN SONRA

Hukukçu Gökhan Güneş, “Sadece birleştirilen bu iki dosyada ödenmesine karar verilen tazminat miktarı toplam 1.636.000 Euro’dur. İç hukukta verilecek beraat kararlarından sonra alınacak tazminat miktarının hesabını burada yapabilmek mümkün bile değildir.” dedi.

AİHM, bugün açıkladığı Kurkut ve diğerleri/Türkiye kararında, silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanan yakınları nedeniyle ya da beraat etmelerine rağmen irtibat-iltisak bahanesiyle güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanıp kamu görevine atanamayan 7 kişinin adil yargılanma haklarının ihlaline karar verdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version