Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM hakimleri Yalçınkaya kararını konuştu; Türkiye’nin kararı uygulamaması tepki çekti

AİHM: Okullardaki başörtüsü yasağı din özgürlüğü hakkını ihlal etmiyor

AFP

ENSAR NUR | STRAZBURG

Strazburg Üniversitesi’nde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Doktrin Arasındaki Diyalog’ başlıklı kolokyumda Türkiye’nin mahkum edildiği Yüksel Yalçınkaya kararı konuşuldu. Uzmanlar, kararın uygulanması için gerekli eylem planını henüz hazırlamadığı için Türkiye’yi eleştirdi.

AİHM Büyük Dairesi, 26 Eylül 2023’te verdiği yüzbinleri etkileyen öncü kararında, ByLock mesajlaşma uygulamasını kullanmak, Bank Asya’da hesaba sahip olmak ve bir derneğe üye olmak gibi tamamen yasal ve rutin faaliyetlerin terör örgütü üyeliğinden mahkumiyet için gerekçe yapılamayacağını söylemişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hakimleri ve Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinden insan hakları uzmanı akademisyenler cuma günü Strazburg Üniversitesi ve AİHM ortaklığıyla düzenlenen kolokyumda bir araya geldi.

2 Temmuz’da görev süresi dolacak Siofra O’Leary’nin yerine AİHM Başkanı seçilen Slovenyalı hakim Marko Bosnjak’ın yanı sıra şu anda aktif görev yapan 6 AİHM hakimi kolokyumda yer aldı. Ayrıca insan hakları konusunda duayen profesörler Patrick Wachsmann ve Florence Benoit-Rohmer de kolokyuma katıldı.

AİHM’in en önemli gündemlerinin görüşüldüğü kolokyum için seçilen 5 başlıktan biri AİHM’in 26 Eylül 2023’te vermiş olduğu Yalçınkaya kararı olurken, Türkiye’nin kararın uygulanması için gerekli adımları atmamış olması eleştiri konusu oldu.

AİHM Romanya hakimi Sebastien Radeletu, kararın detaylarını katılımcılara açıklarken, Strazburg Üniversitesi’nden Profesör Christos Giannopoulos karar hakkında değerlendirmelerini paylaştı.

Radeletu ve Giannapoulos, Türkiye’deki terör düzenlemelerinin kağıt üzerinde iyi ve yeterli olduğuna ancak hakimlerin yasaları açık bir şekilde yanlış yorumladığına ve yanlış uyguladığına dikkat çekti. AİHM Fransa Hakimi Mattias Guyomar da insan haklarının korunmasında hakimlerin çok büyük sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Christos Giannapoulos, Strazburg merkezli insan hakları derneği ASSEDEL’in Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne sunmuş olduğu raporu referans göstererek, Türkiye’nin aylar geçmesine rağmen Yalçınkaya kararını uygulamamasını ve kararın uygulanmasına ilişkin bir eylem planı sunmamasını eleştirdi.

2 Temmuz’da AİHM Başkanı olacak olan Marko Bosnjak, katılımcılardan gelen AİHM’in 15 Temmuz 2016 sözde darbe girişiminde olanları araştırmak gibi bir yükümlülüğü olup olmadığı sorusuna cevap verdi. Bosnjak, 15 Temmuz gecesi ile ilgili olguları araştırmanın AİHM’in görevi olmadığını söyledi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Eylül ayında Yalçınkaya kararının uygulanmasına ilişkin raporları ele alması bekleniyor.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version