Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB’nin yeni patronları belli oldu, sürpriz yok

AB’nin yeni patronları belli oldu, sürpriz yok


AB üyesi ülkelerin liderleri, yeni dönem Avrupa Komisyonu ve Konseyi başkanları ile AB dış politika servisi başkanının isimleri üzerinde anlaştı.

Perşembe gecesi geç saatlerde varılan anlaşma ile Ursula von der Leyen Avrupa Komisyonu’nun başına ikinci beş yıllık dönem için aday gösterilirken, eski Portekiz Başbakanı António Costa Avrupa Konseyi’ne liderlik edecek ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas da AB diplomasisinin başına geçecek.

Avrupa Komisyonu başkanlığında ikinci dönemine hazırlanan von der Leyen’in Avrupa Parlamentosu vekilllerinin çoğunluğunun, yani 361’inin oyunu alması gerekiyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, bu oylama için 18 Temmuz’da Strazbourg’da yapılacak toplantıyı işaret etti.

Estonya Başbakanı Kallas, liderler görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında “Harika bir takım olduk” derken eski Portekiz Başbakanı António Costa, von der Leyen ve Kallas ile birlikte ekibin bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

AP’deki en büyük 3. grup olan ECR’nin (The European Conservatives and Reformists) lideri, İtalya Başbakanı Georgia Meloni, kendisinin ve grubunun adayların belirlenmesi sürecinde görüşmelerinin dışında tutulmasına tepki göstermişti. Meloni’nin Perşembe gecesi von der Leyen’in ikinci dönemini desteklemekte çekimser kaldığı, Costa ile Kallas’ın adaylığı ile ilgili de karşı oy kullandığı belirtildi.

Liderler görüşmesinde pürüz çıkaracağından endişelenilen diğer lider Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın, Ursula von der Leyen’in ikinci dönemine karşı oy kullandığı, AB dış politika şefi olarak Kaja Kallas’ın oylamasında çekimser kaldığı ve Konsey başkanı olarak António Costa lehine oy kullandığı ifade edildi.

Brüksel’de liderler anlaşmaya yakın, Ursula von der Leyen koltuğu bırakmıyor

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version