Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’nin peşinden Britanya’dan Moskova Borsası’na yaptırım: Rusya’ya tedarik gerekçesiyle Türkiye’den şirketler de hedef alındı

ABD'nin peşinden Britanya'dan Moskova Borsası'na yaptırım: Rusya'ya tedarik gerekçesiyle Türkiye'den şirketler de hedef alındı


– Rusya yaptırımlarını genişleten ABD’nin Türkiye dahil pek çok ülkeden 300’den fazla kişi ve kuruluşu hedef alma hamlesini Britanya takip etti.

Başbakan Rishi Sunak’ın “G7 ortaklarıyla koordineli olarak, Ukrayna’yı özgürlük savaşında desteklemek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş makinesini mali olarak hedef aldıkları” açıklaması eşliğinde getirilen yeni yaptırımların 50 hedefi içinde Türkiye’den en az iki şirket de var.

PETROL TİCARETİ, FİNANSAL SİSTEM, TEDARİK AĞI

“Rusya’nın savaş makinesini finanse etme ve donatma becerisini dibe vurdurmayı” amaçlayan yeni yaptırımların hedefleri, “Rusya’nın yaptırımları atlatarak petrol ticaretine devam etmek için kullandığı gölge filodaki gemiler, Rusya’nın finansal sisteminin kalbinde yer alan kurumlar ve Rusya’nın askeri üretimini destekleyen tedarikçiler” olarak açıklandı.

YAPTIRIMA RAĞMEN RUSYA’NIN GELİRİNİN ÜÇTE BİRİ PETROLDEN

Hükümet açıklamasında “Rusya’nın gölge filosunun” hedef alınması, “Rusya’nın petrol ihracatının Ukrayna Savaşı’nı finanse etmedeki en kritik gelir kaynağı olmasıyla, Kremlin’in 2023’te petrol üretimi üzerinden topladığı verginin 8.9 trilyon rubleye, yani Rusya’nın toplam federal gelirlerinin yüzde 31’ine ulaşmasıyla” izah edildi.

ÇİN, İSRAİL, KIRGIZİSTAN VE TÜRKİYE MERKEZLİ TEDARİKÇİLER

“Rusya ordusuna mühimmat, makine aletleri, mikroelektronik ve lojistik tedarikçileri oldukları için hedef alınanlar arasında Çin, İsrail, Kırgızistan ve Türkiye merkezli kuruluşlar olduğu” belirtilen açıklamada, Türkiye’den Bosfor Avrasya ticaret şirketi ve EGETIR Otomotiv nakliye-lojistik şirketine yer verildi. Kuzey Kore’den Rusya’ya askeri mal taşıyan gemilerin de yaptırım kapsamına alındığı duyuruldu.

‘ABD İLE KOORDİNELİ HAREKET EDİYORUZ’

Hükümet açıklamasında “Yeni yaptırım paketi, Moskova Menkul Kıymetler Borsası dahil Rusya’nın finansal sisteminin kalbinde yer alan kurumlara da darbe vuruyor. Bu eylem, 12 Haziran’da Moskova Borsası’na yaptırım açıklayan ABD ile koordineli olarak yapılıyor” denildi.

ABD’nin bu duyurusuna karşılık, Moskova Borsası 13 Haziran’dan itibaren dolar ve euro cinsinden yapılan işlemlerin sonlandırıldığını açıklamıştı.

‘PUTİN KAYBETMELİ’

Britanya hükümetinin açıklamasında “Putin kaybetmeli ve uzun süreli çatışmayı finanse etme yeteneğinin kesilmesi kesinlikle hayati önem taşıyor” vurgusu yapıldı. (Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version