Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’li yazar Noam Chomsky’nin öldüğü ileri sürülmüştü; eşi yalanladı

ABD’li yazar Noam Chomsky’nin öldüğü ileri sürülmüştü; eşi yalanladı


Geçirdiği felç sonrası konuşma yetisini kaybettiği açklanan ABD’li düşünür ve akademisyen Noam Chomsky’nin, 95 yaşında vefat ettiği ileri sürüldü. Ancak eşi Valeria Chomsky’nin bu iddiayı yalanladığı belirtildi. Ünlü Hırvat filozof ve yazar Srecko Horvat, Chomsky’nin ölmediğini açıkladı. Yahudi bir düşünür olan Chomsky, İsrail’in Filistin’e yönelik politikalarının ateşli muhaliflerinden biriydi.

Chomsky’nin 2023’te geçirdiği inmenin ardından konuşmakta zorlanmaya ve vücudunun sağ yanını hareket ettirmekte güçlük çekmeye başladığı ifade edilmişti. Chomsky, tedavi için São Paulo’ya götürülmüştü.

Aralık 1928’de Philadelphia’da bir Yahudi göçmen ailesinin oğlu olarak dünyaya gelen Chomsky, modern tarihin en çok alıntı yapılan bilim insanlarında biri oldu. 1955’te Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim kadrosuna katıldı. 2002’de Profesörlükten emekli oldu ve 2017’de onursal/fahri profesör olarak Arizona Üniversitesi’ne geçti. Chomsky dilbilim alanında gerçekleştirdiği devrimle bilim dünyasında parlamış olmakla birlikte, kapitalizm ve Amerikan emperyalizmine yönelik eleştirileriyle tanınıyor.

Yahudi bir düşünür olan Chomsky, İsrail’in Filistin’e yönelik politikalarının ateşli muhalaliflerinden biriydi. Chomsky Filistin direnişine geçmişten bu yana verdiği destekle biliniyordu. 7 Ekim’den sonraki sürece felç geçirdiği için tepki verememişti. Chomsky, yaşamı boyunca Kürtlerin özgürlük mücadelesini de destekledi. Ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dair başlatılan birçok kampanyada yer aldı.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version