Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB’den Moldova ve Ukrayna’ya üyelik müzakeleri için yeşil ışık

AB’den Moldova ve Ukrayna’ya üyelik müzakeleri için yeşil ışık


Avrupa Komisyonu, Ukrayna ve Moldova’nın üyelik görüşmelerine hazır olduğunu üye ülkelere bildirdi. İki ülkenin resmi müzakerelerin başlatılması için gerekli kriterleri karşıladıkları belirtilirken Macaristan’ın tutunacağı tavır Brüksel’de endişelere sebebiyet veriyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya Şubat 2022’de saldırmasından aylar sonra Moldova ve Ukrayna’ya adaylık statüsü verilmesinin ardından Brüksel iki ülkeden adli, anayasal ve ekonomik birçok reformu yerine getirmesini talep etmişti. Avrupa Komisyonu, AB üyesi ülkelere iki ülkenin resmi müzakerelerin başlatılması için gerekli kriterleri yerine getirdiğini bildirdi.

Komisyon sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, özellikle Ukrayna’nın yolsuzluğun engellenmesi ve ulusal azınlıkların haklarının korunmasına ilişkin önemli reformları tamamladığını açıkladı. Avrupa Komisyonunun kararının ardından resmi görüşmelerin başlaması beklenirken Orban yönetimindeki Macaristan’ın tavrı merakla bekleniyor. Macaristan’ın Ukrayna’nın AB sürecini baltayabileceği belirtiliyor.

Görüşmelerin başlayabilmesi için üye devletlerin, müzakere taslağını oybirliğiyle onaylaması ve müzakerelerin başlayacağı forum olan hükümetler arası konferansın toplanmasını desteklemesi gerekiyor. Yılbaşında Orban, Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı çıkmış, Ukrayna’daki yolsuzluk seviyesi ve Transcarpathia sınır bölgesindeki Macar azınlığın haklarının korunması ile ilgili rahatsızlıklarını bildirmişti.

Aralık ayında Almanya Başbakanı Olaf Schoolz, oylama sırasında Orban’ı kahve içmeye göndererek salonu terk etmesini sağlamış ve krizi savuşturmayı başarmıştı. Macaristan’ın red oyu vermesinin önüne geçilerek 26 kabul oyuyla Ukrayna’nın AB sürecinin kesintiye uğraması engellenmişti. Fakat AB üyeliği üye ülkelerin her birinin desteğini gerektiren birçok süreçten oluştuğu için Orban’ın bu kez Ukrayna’ya yeşil ışık yakıp yakmayacağı merak ediliyor. Orbán hükümetinin Temmuz ayından itibaren AB Konseyi dönem başkanlığını üstlenecek olması da diğer AB üyesi ülkelerin ve Ukraynalı yetkililerin endişelerini artırıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version