Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD medyasına konuşan uzmanlar: İsrail’in BM okulu katliamında Amerikan bombaları kullanıldı

ABD medyasına konuşan uzmanlar: İsrail'in BM okulu katliamında Amerikan bombaları kullanıldı


– İsrail’in 245 gündür devam eden Gazze Savaşı’nda yerinden edilenlerin sığındığı BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu’nun (UNRWA) okulunu vurup 14’ü çocuk, 9’u kadın olmak üzere 40 kişiyi öldürmesi yeni bir infial yaratırken, gözler saldırıda kullanılan silahlara çevrildi. CNN ve The Washington Post gibi ABD’li medya kuruluşları için görüntüleri inceleyip doğrulayan silah uzmanları, İsrail savaş uçaklarının kullandığı mühimmatın ABD yapımı göründüğünü söyledi.

KALİFORNİYALI ŞİRKET WOODWARD HRT TARAFINDAN ÜRETİLMİŞ

Saldırının ardından çekilen enkaz görüntülerinin, binanın beton yapısını delmek için kullanılan küçük çaplı GBU-39 bombasının burun konisini gösterdiğini belirten uzmanlar, GBU-39’ların ABD yapımı olduğunu ve ticari devlet kurumu kodlarının görüntülerine göre Kaliforniya’da kayıtlı silah parçaları üreticisi Woodward HRT yapımı olduğunu aktardı.

GBU-39 BOMBASININ ALAMETİ FARİKASI

ABD ordusunun eski bir patlayıcı mühimmat imha teknisyeni Trevor Ball, “GBU-39 bombası betona nüfuz etmeye, binalara nüfuz etmeye ve zeminleri aynen bu şekilde yerinden çıkarmaya yarar. Yani aslında gördüğünüz şey patlamadan sonra kalan sağlam burun konisi” dedi. Ball, sivillerin yoğun olduğu bölgede küçük çaplı GBU-39 kullanımına ilişkin hesaplamaların değişmesi gerektiği konusunda uyardı.

‘ABD ORDUSU VURMAZDI’

ABD Hava Kuvvetleri’nin eski hedefleme uzmanı Wes J. Bryant, ABD’li komutanların büyük olasılıkla böyle bir saldırıya yeşil ışık yakmayacağını söyledi. Bryant, “Tesisi ‘çift kullanımlı’ olarak sınıflandırırdık, bu da tesisin hem sivil hem de askeri amaçlı olduğu anlamına gelirdi. Bu, otomatik olarak hedefi ikincil hasar ve sivil kayıplar açısından mümkün olan en yüksek risk seviyesine yerleştirir” dedi.

İSRAİL ORDUSU: 30 HAMAS VE İSLAMİ CİHAD MİLİTANI ÖLDÜRDÜK

İsrail’in vurduğu UNRWA okulu, okulun, savaş nedeniyle yerlerinden edilen yaklaşık 6 bin sivilin barındığı Nuseyrat mülteci kampında yer alıyor. İsrail’in yerinden edilenlerin sığınmasıyla nüfusu 1.5 milyona çıkan en güneydeki, Mısır sınırındaki Refah’a kara harekatı başlatmasıyla oradan da kaçmak zorunda kalan 1 milyondan fazla Filistinli, Gazze Şeridi’nin orta bölgelerine yöneldi.

İsrail ordusu, savaş uçaklarının Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarına katıldığını söylediği 30 militanı hedef aldığını ve hassas silahlarla üç sınıfı vurduğunu iddia etti.

YARALILARIN GETİRİLDİĞİ AKSA HASTANESİ’NDE TEDAVİ İMKANI YOK

Ancak Deyr el Balah’ta imkanları tükenmiş haldeki El Aksa Hastanesi’ne getirilen yaralılar çoğu çocuk olmak üzere sivil gözüküyor. Britanya merkezli Filistinlilere Tıbbi Yardım grubunun Gazze Direktörü Fikr Shalltoot, “Yerinden edilmiş Filistinlilere yönelik saldırılar her geçen gün artıyor ve Gazze’deki hastaneler çökmenin eşiğinde. El Aksa Hastanesi’nde hasta akınıyla baş edebilecek yeterli ameliyathane, yatak veya ekipman yok” dedi.

YARALI ÇOCUK: OKULDA SİLAHLI KİMSE YOK

Reuters’e ulaşan videolarda hastanede yüzü şiş, morarmış ve kanayan halde yerde yatan İmad Makadmeh adlı çocuk, saldırıda babasının öldürüldüğünü söyledi. İmad, “Ne yaptık? Okulda silahlı kimse yok. Orada oynayan çocuklar var. Birlikte oynuyoruz… Bizi neden bombaladılar” dedi.

KANLAR İÇİNDEKİ SINIFLARDAN CESET PARÇALARI TOPLANDI

Okulda kalanlar, kanlı sınıflardaki enkazı temizlerken, hayatta kalan Hüda Ebu Dhaher, “İnsanların kalıntıları avlunun içine ve dışına dağılmıştı. Yeğenim şehit oldu, kolu ve bacağı koptu, 10 yaşındaydı” diye konuştu.

Hamas hükümetinin medya ofisi, UNRWA okulunda Hamas komuta merkezinin gizlendiği yönündeki iddiayı reddedip “İşgal, yerinden edilmiş onlarca insana karşı işlediği acımasız suçu haklı çıkarmak için sahte, uydurma hikayeler kullanıyor” dedi.

ABD: İSRAİL SİVİLLERİ KORUMAK İÇİN HER ÖNLEMİ ALMALI

ABD yönetimi, İsrail’in saldırıyla ilgili bilgileri kamuoyuna açıklama konusunda tamamen şeffaf olmasını beklediğini söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, “İsrail’in Hamas’ın peşine düşme hakkı var. Ancak İsrail’in sivilleri korumak için mümkün olan her türlü önlemi alması ve daha fazlasını yapması gerektiği konusunda netiz” dedi.

BİDEN: NETANYAHU, REFAH UYARILARIMI DİNLEDİ

Normandiya Çıkarması’nın 80. yıldönümü dolayısıyla Fransa’yı ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, ABC News’a verdiği mülakatta, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Refah saldırısı konusunda Washington’ın endişelerini göz ardı etmediğini söyledi. Biden, “Sanırım beni dinliyor. Tam gaz Refah’a gireceklerdi, Refah’ı tamamen işgal edeceklerdi, şehri alacaklardı, tam güçle hareket edeceklerdi. Bunu yapmadılar” dedi. (Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version