Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

YENİ KALEDONYA | Cumhurbaşkanı Macron, ayaklanmalar ile sarsılan bölgeye gitti

YENİ KALEDONYA | Cumhurbaşkanı Macron, ayaklanmalar ile sarsılan bölgeye gitti


Patrick HAMILTON / AFP

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü, 6 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan 9 günlük ayaklanmaların ardından yaşanan krizi yatıştırmak amacıyla Fransa’nın Pasifik’teki Yeni Kaledonya bölgesine uçtu.

Macron’un anakara Fransa’dan yaklaşık 18 bin kilometre uzaklıktaki güneybatı Pasifik takımadalarına uçma yönündeki ani kararı, hükümetin ayrılıkçı mücadeleye ne kadar ciddiyetle baktığının bir işareti olarak görülüyor.

Macron’un Haziran ayındaki Avrupa seçimleri öncesinde programını değiştirdi ve ani bir kararla Yeni Kaledonya’ya uçtu. Macron’un bölgede yaklaşık 12 saat geçirmesi beklenirken, kimlerle görüşeceğine dair programı henüz netleşmedi.

Macron en son Temmuz 2023’te yerli halk Kanakların temsilcileri tarafından boykot edilen bir gezide Yeni Kaledonya’yı ziyaret etmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 26 Temmuz 2023’te Yeni Kaledonya’da.
Ludovic MARIN / AFP

Fransız yetkililer şiddeti bastırmak amacıyla 1,000’den fazla asker, polis ve diğer güvenlik takviyelerini gönderdi. Ancak ilk günlerdeki ölçekte olmasa da huzursuzluk devam etti. Popüler bir tatil beldesi olan Yeni Kaledonya şu anda yanmış araçlar, mağazalar, işyerleri ve okullarla dolu. Yetkililer, 270 bin nüfuslu bölgede polisin 280’den fazla “isyancıyı” tutukladığını söyledi.

Son 40 yılın en ölümcül ayaklanması, Fransa’nın Kanakların temsil oranını düşürecek olan anaysa değişikliğinden kaynaklandı.Nüfusun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan Kanakların çoğu, oy hakkının en az 10 yıldır bölgede yaşayanlara genişletilmesi planına karşı çıkıyor. Ancak bağımsızlık karşıtı temsilciler planın hayata geçirilmesini istiyor.

Fransa eski başbakanı Edouard Philippe Salı günü yaptığı açıklamada “Durum son derece üzücü ve tehlikeli” dedi. Philippe’e göre, “Sömürgecilik tarihiyle karmaşık bir ilişkisi olan Fransa’nın önünde özgün bir çözüm bulma fırsatı var.”

19’uncu yüzyılın ikinci yarısında sömürgeleştirilen Yeni Kaledonya ve dünyaya yayılan diğer denizaşırı topraklar Fransa’nın ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor. Ancak Paris hükümeti ile bu bölgelerdeki bağımsızlık yanlısı sesler arasında uzun zamandır gerginlikler var.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version