Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uluslararası Adalet Divanı: İsrail, Refah harekâtını derhal durdurmalı

Uluslararası Adalet Divanı: İsrail, Refah harekâtını derhal durdurmalı


Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail’in Gazze’nin güneyinde sivillerin sığındığı Refah’a saldırmaması için Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından talep edilen tedbirlere ilişkin kararı açıklandı. Mahkeme, Refah’taki insani durumun felaket boyutuna geldiğini vurgulayarak İsrail’in kentteki tüm operasyonlarını derhal durdurmasını emretti. Kararda, sivillerin korunması için şu ana dek açıklanan tedbirlerin yetersiz olduğu da vurgulandı.

Mahkeme oturumu, Güney Afrika’nın olası Refah harekâtının Cenevre Sözleşmeleri kapsamında engellenmesi için yaptığı başvurunun özetinin okunmasıyla başladı. Dünya çapından 14 daimi yargıçtan oluşan heyetin başkanı Nawaf Salam, aynı başvuru konusunda ocak ayında verdikleri ara karardan bu sahada değişim yaşandığını vurguladı.

‘GEÇİCİ TEDBİRLER, SAHADAKİ DURUMUN GERİSİNDE KALDI’

Salam, “Son kararımızdan bu yana Refah’taki insani durum daha da kötüleşti” dedi; 7 Ekim sonrası Gazze’nin kuzeyinden kaçan yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah’taki durumu “felaket” olarak nitelendi. “Alınan geçici tedbirler, değişen durumun sonuçlarını tam olarak ele almıyor” diyen Salam, “İsrail’in [Refah için] öne sürdüğü tahliye ve diğer önlemlerin, Filistinlilerin acısını hafifletmek için yeterli olduğuna ikna olmadık” vurgusu yaptı.

İSRAİL’DEN NE İSTENDİ?

“Refah’taki tüm operasyonlar durdurulmalı” diyen Divan yargıçları, 13’e karşı 2 oyla

* 26 Ocak 2024 ve 28 Mart 2024 tarihli tedbir kararlarının geçerli olduğunun teyit edilmesine;

* Gazze’deki Filistinlilerin kısmen ya da tamamen fiziksel olarak yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına neden olabilecek askeri saldırıların ve Refah vilayetindeki diğer eylemlerin derhal durdurulmasına;

* Acil olarak ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanması için Refah Sınır Kapısı’nın açık tutulmasına;

* Soykırım iddialarını araştırmak üzere Birleşmiş Milletlerin yetkili organları tarafından görevlendirilen herhangi bir soruşturma komisyonu, araştırma misyonu veya diğer araştırma organlarının, Gazze Şeridi’ne engelsiz erişimini sağlamak için etkili tedbirler alınmasına;

*İsrail’in, mevcut kararın yürürlüğe girmesi için alınan tüm tedbirlere ilişkin olarak, karar tarihinden itibaren bir ay içinde Mahkeme’ye bir rapor sunmasına hükmetti.

OCAK AYINDA ATEŞKES ÇAĞRISI YAPMAMIŞTI

Mahkeme, ocak ayında açıkladığı ara kararda Gazze’de ateşkes çağrısı yapmadığı için eleştirilmişti. Söz konusu kararda, “İsrail’den soykırım anlamına gelebilecek eylemlerden kaçınması” istenmişti.

UAD kararları yasal açıdan bağlayıcı. Ancak doğrudan uygulanmaları için yeterli mekanizmalar bulunmuyor.

İsrail basını, Benyamin Netanyahu hükümetinin UAD’nin kararını uygulamayı düşünmediğini yazmıştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version