Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’deki işkence ve zulümler Fin radyosunda: Tenkil müzesi, soykırıma varan uygulamaları, dünyaya duyurmaya devam ediyor

Türkiye’deki işkence ve zulümler Fin radyosunda: Tenkil müzesi, soykırıma varan uygulamaları, dünyaya duyurmaya devam ediyor


Finlandiya‘nın başkenti Helsinki’de her yıl 100 binden fazla ziyaretçinin katıldığı ‘World Village’ festivaline katılan Tenkil Müzesi, Türkiye’de Gülen Hareketi mensuplarına yönelik soykırıma varan uygulamaları dünyaya anlatmaya devam ediyor.

Tenkil müzesi gönülleri de Helsinki, Turku ve Mikkeli illerinde yayın yapan yaklaşık 2 milyon kişiye hitap eden KYLÄRADIO’nun, festival alanına kurduğu stüdyo konuk oldu.

TÜRKİYE’DEKİ İŞKENCE VE ZULÜMLER FİN RADYOSUNDA

Fin radyosuna konuşan gönüllüler, Türkiye’de yaşanan Tenkil Felaketi’ne cesaretle direnç gösteren mağdurların “Direnç ve Cesaret Kahramanları anlattı.

Serginin ana teması olan cesaretin kendilerine ilham verdiğini anlatan gönüllüler şunlarını söyledi; Bizde  adaletsizlik, baskı ve zorluklar karşısında direnen ‘Cesaret Kahramanları’ olarak Halime Gülsu, Gökhan Açıkkollu ve Haluk Savaş‘a, Direnç Kahramanları olarak da Ayça Güler ve Gonca Kara’nın yaşadıkları dile getirmek istedik.

TENKİL MÜZESİ NE DEMEK?

Biz Tenkil ve Together adlı sivil toplum kuruluşuyuz. Tenkil: kelime anlamı Genosis olan ve Türkiye’de Soykırıma varan uygumaları vurgulamak için bu isimle kurulmuş, Almanya merkezli bir STK. İşkence ve işkence ile ölüm olayları mağdurlarının hikayeleri, kişisel eşyaları üzerinden müzeleştiren bir kuruluş.

TOGETHER KİMDİR?

Together ise 2018 yılında Finlandiya merkezli kurulan, demokratik idealler ve evrensel insan hakları amaçlarıyla Finlandiya merkezli kurum. Festivalin teması, bu iki kuruluşun misyonlarıyla birleşince böyle bir organizasyon ortaya çıktı. Festivalin organizatörleri cesaret temasını açıklarken haksızlık ve hukuksuzluklar karşı cesaret vurgusu yapıyor. Bizimde Türkiye’de yaşanan hukuksuzlara karşı dururken işkence gören ve hayatını kaybeden kahramanlarımızı ve onların hikayeleri var.

FİNLİ VATANDAŞLAR ŞOK OLDU

Türkiye‘nin çoğrafi olarak Avrupa’nın parçası olduğunu anlatan gönüllüler son olarak ‘Avrupa’nın parçası olan bir ülkede bu yüzyılda soykırıma varan uygulamaların oluşu standımızı ziyaret eden Fin vatandaşlarını şok etti. Sistematik işkence, zorla kaçırılma, hukuksuz hapis ve sayısı milyonları bulan terör soruşmaları. Demokrasi, ifade özgürlüğü ve hukukun merkezi kabul edilen Finlandiya’da bunları anlatabilmek bize oldukça ümit veriyor. Bu imkanı bize sunan Fin devleti ve Fin toplumuna şükranlarımız sunuyoruz.ifadelerini kullandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version